Ruotsi. Viime viikon perjantaista lähtien on tapahtunut vähintään yksi ammuskelu jokaisena päivänä, kirjoittaa Aftonbladet eilen illalla (17.6.) julkaisemassaan artikkelissa.

Viikko sitten perjantaina mies ammuttiin kuoliaaksi Södertäljessä. Siitä lähtien Ruotsissa on ammuttu vähintään kerran päivässä, raportoi Aftonbladet.Pahin oli sunnuntai, jolloin yhden päivän aikana tapahtui neljä ampumista.

Vuodelle 2022 on toistaiseksi tullut ennätysmäärä kuolleita. Tämä vuosi erottuu aiemmista vuosista sillä että yhä enemmän ihmisiä kuolee näissä ammuskeluissa.

– Näyttää siltä, että ihmiset yrittävät useammin tappaa toisiaan, ja olemme myös nähneet viime vuosina kehitystä, jossa ammutaan enemmän ja käytetään enemmän aseita, sanoo Malmön ja Oslon yliopiston kriminologian tutkija Manne Gerell lehdelle.

Syy siihen, miksi ampumisia on tänä vuonna aikaisempaa enemmän, saattaa johtua siitä, että monista merkittävistä rikollisverkostoista johtajia on asetettu syytteeseen.

– Sen voisi ajatella luovan epävakautta verkostoihin, mutta emme voi tietää, onko niin, Manne Gerell sanoo.

Joukkorikollisuuden ratkaiseminen on pitkä prosessi, mutta Manne Gerell uskoo, että lyhyelläkin  aikavälillä voi tehdä vaikuttavia asioita.

– Yhteiskunnan toiminnan on oltava määrätietoista ja selkeää. Tappajat on saatava kiinni ja asetettava syytteeseen, hän sanoo.

Viikon ammuskelut:

Perjantai 17. kesäkuuta Trelleborg

Torstai 16. kesäkuuta Haaparanta

Keskiviikko 15. kesäkuuta Malmö

Tiistai 14. kesäkuuta Malmö

Maanantai 13. kesäkuuta Valsta

Sunnuntai 12. kesäkuuta Helsingborg

Sunnuntai 12. kesäkuuta Haninge

Sunnuntai 12. kesäkuuta Rågsved

Sunnuntai 12 kesäkuuta Malmö

Lauantai 11. kesäkuuta Hässelby

Perjantai 10. kesäkuuta Södertälje

Ammuskeluissa yksi henkilö kuoli ja neljä sai eri asteisia vammoja. Osa ammuskeluista kohdistui ikkunoiden ja seinien läpi asuntoihin, joissa oli ihmisiä. Kuin ihmeen kaupalla näissä tapauksissa ei kukaan loukkaantunut.

Tähän mennessä poliisi on suorittanut pidätyksiä kolmessa tapauksessa.

Aiheeseen liittyen