Helsingin poliisi epäilee, että Huoltovarmuuskeskus (HVK) on joutunut laskutushuijauksen kohteeksi. HVK:n mukaan sille ei aiheutunut tapauksesta taloudellista vahinkoa. Lisäksi suurin osa HVK:n maksamista rahoista on saatu yhteistyössä KRP:n rahanpesun selvittelykeskuksen ja HVK:n kanssa palautettua takaisin HVK:n pankkitilille.

Helsingin poliisi sai maanantaina 12.4.2021 HVK:lta tutkintapyynnön, jonka mukaan HVK oli erehdytetty maksamaan noin 1,3 miljoonan euron suojahansikastilaus väärälle pankkitilille. Asiaa tutkitaan törkeänä petoksena.Poliisin tietojen mukaan HVK tilasi 50 miljoonaa suojahansikasta ulkomaalaiselta yhtiöltä 2.12.2020. Kyseinen yritys oli aiemmin toimittanut HVK:lle muita tuotteita ilman ongelmia. Yhtiö hoiti myös uuden hansikastilauksen sovitusti.
Poliisille on selvinnyt, että tilauksen jälkeen HVK sai laskutukseen liittyen viestejä ja puheluita yhtiön edustajalta ja maksoi kolme laskua yrityksen ilmoittamalle tilille 1.4.2021.

– Maksun jälkeen tuli ilmi, että viestit maksusta eivät olleet tulleet oikealta yhtiön edustajalta. Joku oli ilmeisesti ottanut yhteyttä yrityksen edustajan nimissä. Maksu hansikkaista ohjautui näin ollen väärälle ulkomailla olevalle pankkitilille, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila.

Esitutkinnan perusteella vaikuttaa siltä, että ulkopuolinen taho on saanut haltuunsa luottamuksellista tietoa HVK:n tilauksesta ja siihen liittyvästä maksuliikenteestä. Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa yhteistyössä HVK:n ja KRP:n rahanpesun selvittelykeskuksen kanssa.

Aiheeseen liittyen