Ruotsi. Kolme isoa konttia sisältävä alus Marokosta purjehti Skandiahamneniin Göteborgissa viime vuoden marraskuussa. Tilauksen mukaan kontit sisälsivät 57 tonnia marmorilaattoja pakattuina 30 kuormalavaan. Tavarat oli tarkoitus toimittaa Kungälv-putkityöyhtiölle, kertoo Aftonbladet.

– Niin paljon marmoria Kungälvin putkityöyritykselle sai meidät ajattelemaan. Halusimme tietysti tarkastella asiaa tarkemmin, kertoo Tullkriminalen vestin operatiivinen johtaja Bertil Weingarten.

57 tonnin marmorilaattojen tilaus oli epäilyttävän suuri. Lasti tarkastettiin aluksi koirilla ja röntgensäteillä. Sitten havaittiin myös, että jotkut laatat olivat paksumpia kuin toiset. Tullihenkilöstö otti vasarat ja mursi marmorin.

– Levyjen sisältä löytyi kannabishartsia. Arvioimme, että kaikissa kuormalavoissa oli useita satoja kiloja ja lopulta kannabiksen yhteispaino kasvoi 1,2 tonniksi, sanoo Bertil lehdelle.

Kun tulli löysi huumeet, alkoi laaja tiedustelu. Tuontierä Kungälvistä ohjattiin välivarastoon Kinnassa. Kontit varustettiin kameroilla ja mikrofoneilla, jotta poliisi kuuli ja näki vastassa olleen pariskunnan keskustelevan siitä, kuinka käsitellä valtavaa kuormaa.

Tavaran paljous tuntui yllättäneen myös heidät ja pohtimista aiheutti muun muassa kuinka konttien sisältämää lastia ylipäätään kyetään käsittelemään.

Seurasimme heitä kolme päivää ja iskimme sitten, Weingarten  sanoo.

Viittä ihmistä syytetään nyt huumekauppaan osallistumisesta. Pariskuntaa ja yhtä miestä epäillään erittäin vakavasta huumeiden salakuljetuksesta. Lisäksi yhtä miestä ja naista epäillään huumausainerikoksista.

Kannabiksen takavarikko on Ruotsin kaikkien aikojen suurin, ja sen arvo katuarvoksi on 120 miljoonaa kruunua, kirjoittaa Aftonbladet.

Kuvat: Ruotsin tulli/Aftonbladet.

 

Aiheeseen liittyen