Oulun poliisilaitoksen liikenneyksikkö on suorittanut Vapusta alkaen mopojen, mönkijöiden, crossipyörien ja muiden kesäisin käyttöön tulevien ajoneuvojen valvontaa normaalia enemmän koko Oulun poliisilaitoksen alueella.

Poliisilla on käytössä moottoripyöräkalusto, joka on tällaisessa valvonnassa ehdoton työväline. Isommissa valvontatapahtumissa on ollut mukana myös poliisilaitoksen valvonta- ja hälytystoiminta yksikkö.Poliisille tulee paljon palautetta edellä mainituista ajoneuvoista, joiden kuljettajat ajavat pyöräteillä, maastossa luvatta, keulivat yleisessä liikenteessä ja aiheuttavat melua tarpeettomalla ajamisellaan. Poliisilla on hyvin tiedossa paikat, joissa tätä ongelmaa on enemmän ja valvontaa kohdistetaan juuri näille alueille.

Oulun poliisilaitos haluaa korostaa, että vanhemmilla on suuri vastuu lapsensa alla olevan kulkupelin kunnosta. Mopon nopeuden kasvaessa nuoren kyky reagoida vaihtuviin liikenneolosuhteisiin heikkenee ja onnettomuustilanteissa vakavasti loukkaantumisen riski lisääntyy. Myös nuorten on hyvä tiedostaa virittämisen riskit, vähättelemättä niitä.

Rakenteellinen nopeus mopolle on määritelty Suomen lainsäädännössä 45 km/h. Mopon rakennetta ja tekniikkaa ei ole suunniteltu määriteltyä rakenteellista nopeutta suuremmaksi. Valvonnassa suurin viritetyn mopon nopeus on ollut 88 km/h tänä kesänä.

– Olkaa aidosti kiinnostuneita lapsenne mopoilusta eli kyselkää lapselta moposta ja testatkaa mopoa. Jarrujen ja valojen toiminta on helppo käydä läpi. Renkaiden kunto on nopea tarkastaa. Kysykää myös mopon mahdollisesta virityksestä. Pahaääninen mopo kulkee monesti liikaa ja häiritsee muita alueen asukkaita, toteaa Oulun poliisilaitoksen Liikenneyksikön johtaja, komisario Pasi Rissanen.

Kuukauden sisällä poliisi on tarkastanut Oulun poliisilaitoksen alueella 218 mopoa ja niistä on jouduttu kirjoittamaan päiväsakkoja 48:lle kuljettajalle, liikennevirhemaksuja 54 kpl, kirjallisia huomautuksia 9 kpl, suullisia huomautuksia 30 kpl, määräyksiä valvontakatsastukseen 60 kpl sekä ajokieltoja 29 kpl. Lisäksi ilmoituksia Trafille ja Liikennevakuutuskeskukselle tehtiin viritetyistä mopoista 26 kpl, josta seurauksena on korotettu vakuutusmaksu sekä veroseuraamukset.

Valvontaa tullaan jatkamaan, mutta poliisi todella toivoo, että vastuu lapsiensa turvallisesta ja lain mukaisesta ajamisesta otettaisiin yhdeksi teemaksi, ennen kuin heille annetaan erilaisia ajoneuvoja käyttöön, muistuttaa Oulun poliisi.

Kuvituskuva: arkisto/poliisi.

Aiheeseen liittyen