Haapajärvellä tapahtui torstaina ennen klo 20:tä tapahtumasarja poliisipartion kiinnittäessä huomion Haapajärven taajamaan Nivalan suunnasta ajaneeseen mönkijään, jonka vauhti oli reipasta ja ajolinjat erikoiset. Partio seurasi kauempaa mönkijän ajamista läpi taajaman ja edelleen Kalajoen toiselle puolelle Tiitonrannantielle.

Tiitonrannantiellä partio pääsi mönkijän kantaan yrittäen pysäyttää mönkijän pysäytysvalolla ja käyttämällä hälytyssireeniä. Mönkijän kuljettaja ei reagoinut pysäyttämisyrityksiin toivotulla tavalla, vaan ajoi keskellä tietä estäen poliisiauton rinnalle pääsyn käyttäen korkeimmillaan n. 90 km/h nopeutta alimman nopeusrajoituksen ollessa pakenemisreitillä 40 km/h.

Mönkijä ajoi koko tien leveydellä Tiitonrannantietä edelleen suoraan Oksavalle Havelantielle, jossa n. 7 kilometrin pakenemisen jälkeen kääntyi oikealle Patotielle, jossa moottoriajoneuvojen liikkuminen on estetty puomilla. Kuljettaja yritti kiertää puomin tien ravin kautta, mutta ei huomannut, että raviin oli kaivettu oja puomin suuntaisesti ja mönkijän matka pysähtyi ojaan. Pakenija jatkoi vielä lyhyen lentomatkan verran ohjaustangon ylitse ruohikkoon.

Mönkijälle ja kuljettajalle ei aiheutunut mainittavia vahinkoja.

Kuljettaja – paikkakuntalainen vuonna -71 syntynyt mies puhalsi alcolmeteriin 1,42 promillea ja tulos vahvistui 1,5 promillen pintaan tarkkuusalkometrissä. Mies oli jo valmiiksi ajokiellossa vuotta aikaisemmin ajamansa edellisen rattijuopumuksen takia.

Pakenemisreitin varrella oli liikenteessä useita jalankulkijoita ja pyöräilijöitä sekä useampia autoja tuli vastaan. Tielläliikkujat osasivat onneksi varautua silmittömästi pakenevaan mönkijään, kun näkivät poliisiauton vilkkuvat valot ja kuulivat hälytyssireenin.

Mönkijän kuljettaja ei näistä muista liikkujista välittänyt, eikä hiljentänyt vauhtiaan kenenkään tielläliikkujan vuoksi, vaan oliMö välinpitämätön kaikkien muiden kulkijoiden turvallisuudesta. Mies otettiin kiinni Ylivieskan poliisiasemalle.

Miestä epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta

Aiheeseen liittyen