torstai, 25 huhtikuun, 2024

Poliisin blogi: Onko kaksi miljoonaa poliisia paljon vai vähän?

Poliisin blogi. Terveisiä Pekingistä, 22 miljoonan kiinalaisen kotikaupungista. Pari kuukautta täysipainoista työskentelyä pohjoismaisena poliisin ja tullin yhdyshenkilönä on nyt takana. Työpäivät kuluvat vauhdilla ja eteen on tullut jos jonkinlaisia työtehtäviä. Myös käsitys toimintaympäristöstä alkaa vähitellen muodostua, kirjoittaa Poliisiylitarkastaja Mia Poutanen.

Valvontakameroita on kaikkialla. Ajokaistojen yläpuolella noin 100 metrin välein on kameroita, joiden salamavalot välkkyvät risteyksiä lähestyttäessä niin, että silmät häikäistyvät. Myös jalankulkijoita, ostoskeskuksia, kerrostalojen sisäänkäyntejä, kadunkulmia ja oikeastaan ihan kaikkea valvotaan kameroilla. En usko, että Pekingissä on sellaista nurkkausta, johon valvontakameroiden silmä ei ulottuisi. Kaikki tietävät, että valvontaa tehdään ja teknologiaa hyödynnetään. Ehkä sen vuoksi kaduilla tapahtuva rikollisuus kuten ryöstöt, pahoinpitelyt ja perinteinen omaisuusrikollisuus, esimerkiksi polkupyörävarkaudet, ovat varsin harvinaisia. Katuturvallisuus (sitä termiä me Suomessa käytämme) onkin täällä korkealla tasolla. Ulkona on turvallista liikkua, ihan pienimmilläkin kujilla, riippumatta siitä, onko yö vai päivä.

Erityisen silmiin pistävää – poliisin silmin – on poliisien, poliisiajoneuvojen tai oikeastaan erilaisten virkapukua käyttävien ammattiryhmien näkyminen ulkona. Täällä valvonta näkyy. Katujen kulmissa on poliisiautoja tai erillisiä Poliisi -kyltillä varustettuja pieniä koppeja, siirrettäviä toimipisteitä. Näyttää siltä, että lähes joka korttelissa tai ainakin kaikissa kaupunginosissa on oma pieni poliisiasema. Hälytysajossa olevia poliisiautoja sen sijaan en ole nähnyt enkä kuullut ehkä kertaakaan. Eikä mellakkavarusteisiin pukeutuneita poliiseja näy kaduilla samalla tapaa kuin monien muiden suurkaupunkien katukuvassa.

Eniten on kuitenkin sellaisia yleisesti turvallisuutta varmistavia ihmisiä, joiden virkapuvussa lukee ”Baoan”. He eivät ole poliiseja, mutta heitä on paljon. Ehkä useita miljoonia. Heitä myös näkyy katukuvassa paljon enemmän kuin poliiseja.  He vastaavat suomalaisia järjestyksenvalvojia tai täydennyspoliiseja (jos sellaisia Suomessa olisi) ilman sen kummempia toimivaltuuksia. He toimivat porttivahteina, ohjaavat liikennettä, valvovat yleisötapahtumia, turvaavat koulujen ja ostoskeskusten alueita ja auttavat poliisia, esimerkiksi.

Eri lähteiden mukaan Kiinassa on noin 2 miljoonaa poliisia. Kaksi miljoonaa poliisia!  Sen lisäksi on vielä tuo valtava joukko Baoan -toimijoita.

Sitä en vielä osaa arvioida, onko 2 miljoonaa poliisia tämän kokoisessa maassa riittävästi vai liian vähän. Suomessa meitä on reilut 7 000. Maan mittasuhteiden hahmottaminen on pienestä Suomesta tulleena vähän haastavaa. Kiina on maailman väkirikkain maa. Täällä on 1,4 miljardia asukasta. Siis yli 250 kertaa Suomen asukasmäärä. Joka kuudes maapallon asukkaista asuu Kiinassa ja puhuu kiinaa. Pinta-alaltaan lähes Euroopan kokoinen Kiina on maailman kolmanneksi suurin maa. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa sitä, että samaan aikaan, kun Pekingissä värjötellään lumimyrskyn tai kuivan purevan pakkaskelin keskellä, Etelä-Kiinassa otetaan aurinkoa Havaijin veroisilla hiekkarannoilla.

Lue koko kirjoitus täältä: https://poliisi.fi/blogi/-/blogs/onko-kaksi-miljoonaa-poliisia-paljon-vai-vahan

 

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT