Ruotsi. Nuoret tytöt, jotka ovat alttiina kunniamurhille ja tappouhkauksille, suljetaan lukittuihin nuorisokoteihin suojeltaessa heitä perheeltään. SVT Nyheter paljastaa tämän vaikean tilanteen asiasta tekemässään selvityksessä.

– Elämä siellä on kuin vankeusrangaistuksen suorittamista toistaiseksi, mutta ilman rikosta, sanoo yksi tytöistä Aisha.

Aisha on vihainen. Ei perheensä vuoksi, joka löi häntä koko hänen elämänsä ajan, vaan yhteiskunnan takia. Hän on kasvanut kunniamurhien ja kidutuksen kaltaisten pahoinpitelyjen uhassa. Samalla hän on kestänyt naimisiinmenon painetta.

Aisha kokee, että ne joiden piti suojella, kohtelivat häntä kuin rikoksentekijää.

SVT on selvittänyt sosiaalipalvelujen ponnisteluja perheensä vakavalle väkivallalle joutuneiden nuorten hyväksi. Kun Aisha otettiin huostaan, hänet lähetettiin lukittuun valtion nuorisotaloon, jota ylläpitää Ruotsin laitoshoitolautakunta (Sis). Ei siksi, että hän olisi tehnyt jotain väärin, vaan koska siellä oli ”tarpeeksi vankat seinät”, jotta perhe ei voinut murtautua sisään.

SVT:n kuuntelemassa nauhoituksessa sosiaalisihteeri kertoo Aishalle, että he päättivät sijoittaa hänet lukittuna Sis-kotiin suojellakseen häntä sukulaisilta, jotka haluaisivat ”ottaa hänet”.

– Vapaaehtoiset toimet eivät toimineet. He löysivät sinut. Tämä oli ainoa paikka, joka oli olemassa. Ainoa paikka, joka Ruotsilla on tarjottavanaan nuorten suojelemiseksi, on Sis, tytölle sanotaan

Kodin johtaja ei halua kommentoida, miten he päätyivät Aishan tapauksessa Sis-kotiin.

Aisha ei ole yksin. SVT:n katsaus osoittaa, että sosiaalipalvelut on viime vuosina ainakin 20 kertaa sijoittanut nuoria kunniaväkivallan uhriksi joutuneita Sis-koteihin vain suojellakseen heitä läheisiltään.

– Yleisesti ottaen haluan sanoa, että emme käytä Sis-sijoituksia, se on kiireellinen toimenpide, sanoo Aishan suojelusta vastaavan kunnan sosiaalijohtaja.

SVT on tutkinut lähes 70 LVU:n kunniamurhaa ja väkivaltaa koskevaa tuomiota ja löytänyt tapauksia, joissa tytöt ovat ilmoittaneet tuomioistuimelle, että he pelkäävät joutuvansa uudelleen suljetuksi Sisiin, ja palaavansa siksi mieluummin kotiin. Yksi tytöistä vapautettiin huolehtimaan itse itsestään ja on sittemmin kadonnut.

Kuten monen muunkin kohdalla, Sis-sijoittaminen johti siihen, että Aisha pakeni ja menetti viimeisen luottamuksensa sosiaalipalveluihin. Hän piileskelee nyt jossakin  Ruotsissa. Hänen tapaisilleen sosiaalipalveluilla ei ole vieläkään toimivaa ratkaisua, toteaa SVT.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen