Ruotsissa asuva  suomalaismies käytti rikoskumppaneidensa verkkopankkitunnuksia törkeiden petosten tekemiseen.  Poliisi epäilee miestä yli 150 rikoksesta, yhteisarvoltaan noin 800 000 euroa. Mies istuu parhaillaan tutkintavankeudessa Suomessa. Hänet vangittiin kaksi kuukautta sitten. Asiasta kertoo YLE tänään 26.11. julkaisemassaan uutisessa.

Mies käytti apureiltaan saamiaan verkkopankkitunnuksia, kun hänen piti tunnistautua viranomaisten järjestelmissä. Hänellä oli Ruotsissa kolmisenkymmentä apuria, jotka olivat muuttavinaan Suomeen ja kävivät Suomessa avaamassa pankkitilin. Kun mies sai käsiinsä apureidensa verkkopankkitunnukset, hän alkoi käyttää niitä ahkerasti.Mies teki paljon verkko-ostoksia. Hän tilasi esimerkiksi soittimia sekä suuret määrät kalliita puhelimia ja tietokoneita.

Huijari tilasi tuotteet Suomessa esimerkiksi R-kioskeihin, joista suomalaiset apurit kävivät noutamassa paketteja. Osa tuotteista tilattiin suomalaisten apurien kotiosoitteisiin. Apurit kuljettivat paketit Ruotsiin.

Hän tilasi apureiden nimillä yhdestä paikasta kerrallaan vain muutamia tietokoneita, etteivät liian suuret ostosmäärät olisi herättäneet myyjän epäilyjä.

Huijarin tilaamat tuotteet jäivät maksamatta. Tuotteet oli ostettu ruotsalaisten apureiden verkkopankkitunnuksilla, ja apurit eivät edes tienneet, että heidän nimissään oli tehty verkko-ostoksia.

Vahvan tunnistautumisen avulla mies pystyi hankkimaan myös 200 000 euron edestä kulutusluottoja apureidensa nimissä.

Verkko-ostosten lisäksi huijari käytti apureiltaan saamiaan verkkopankkitunnuksia, kun hänen piti tunnistautua viranomaisten järjestelmissä. Apurin verkkopankkitunnuksilla hoitui kätevästi vahva tunnistautuminen, jota tarvittiin esimerkiksi silloin, kun mies perusti Patentti- ja rekisterihallitukseen ”yrityksen” ja alkoi periä verottajalta arvonlisäveropalauksia ”liiketoiminnastaan”.

Suurimman osan rikoshyödystä huijari piti itsellään. Apurit saivat vain murusia, toteaa tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen Yle:lle.

Poliisi epäilee miestä ja yli 40:ää ruotsalaista ja suomalaista apuria rikoksista. Tutkittavat rikosnimikkeet ovat petos, törkeä petos, törkeä veropetos, rahanpesu ja rekisterimerkintärikos.

Ruotsalaisten apureiden rikosepäilyt perustuvat siihen, että he itse antoivat huijarille  verkkopankkitunnuksensa, joilla epäiltyjä rikoksia tehtiin.

Huijarin Ruotsista keräämät apurit ovat naisia ja miehiä, nuorin heistä on 26-vuotias ja vanhin 67-vuotias, kertoo YLE.

Aiheeseen liittyen