Ruotsi. Tukholmassa on tehty viimeisen viiden vuoden aikana 52 sellaista murhaa, joita ei ole kyetty ratkaisemaan. Nämä teot poliisi yhdistää rikollisiin piireihin, kirjoittaa Aftonbladet.
– Meidän on löydettävä uusia menetelmiä, etenkin uusia välineitä poliisille, mutta myös murskattava tuhoisa hiljaisuuden kulttuuri, sanoo sisäasiainministeri Mikael Damberg (S) lehdelle.
Aftonbladetin ”Networks” -katsauksessa on kartoitettu Tukholman ratkaisemattomat murhat, jotka poliisi yhdistää rikollisiin piireihin. Viisivuotiskaudella 2015–2019 on 52 tällaista murhan uhria, pääasiassa nuoria miehiä.
Mitä sanot sukulaisille, joilta puuttuu vastauksia näihin tekoihin, lehti kysyy sisäministeriltä.
– Että teemme nyt valtavia investointeja poliisiin ja oikeuslaitokseen. Pelkästään vuonna 2021 poliisi saa 1,9 miljardia kruunua enemmän rahaa ja kasvaa 10 000 uudella poliisilla vuoteen 2024 mennessä. Tämä on ennennäkemätön investointi. Mikään muu suuri valtion viranomainen ei kasva samalla tavalla kuin poliisiviranomainen tekee nyt, Mikael Damberg vastaa.
Sisäministeri sanoo, että hallitus on antanut poliisille myös useita uusia työkaluja.
– Yksi tärkeimmistä asioista, josta olen erittäin ylpeä ja josta poliisi on puhunut 20 vuotta, on parantunut poliisin pääsy salaisiin tietoihin. Tämä tarkoittaa, että poliisilla on tänään mahdollisuus murtautua matkapuhelimiin ja saada aiemmin salattuja tietoja vakavien rikosten yhteydessä. Se on sellainen työkalu, jonka avulla poliisi kykenee paremmin ratkaisemaan tämän tyyppisiä murhia, Damberg uskoo.
Monissa murhatutkimuksissa toistuva ongelma on yleinen hiljaisuuden kulttuuri. Vain harvat uskaltavat todistaa oikeudessa.
Kysyttäessä, mikä on tehokkain tapa lähestyä tätä ongelmaa, Damberg sanoo, että kyseessä on ”vaikea asia”, joka vaatii pitkäaikaista viranomaisten läsnäoloa ja poliisin parempien suhteiden rakentamista haavoittuvilla alueilla, mutta myös uusia lakeja.
– On tehty ehdotuksia todistajien esiintymisestä nimettöminä, tiukempaa todistajien suojelua, tukea todistajille, mutta myös rangaistusten lisäämistä jyrkästi niille, jotka tekevät väärinkäytöksiä oikeudenkäynnissä, kuten todistajien uhkailijoita kutsutaan, sanoo Damberg.
– Mutta pitkällä aikavälillä uskon edelleen, että poliisin läheinen ja paikallinen läsnäolo lisää luottamusta ja rikkoo siten myös hiljaisuuden kulttuuria, hän jatkaa.
Sisäministerin mukaan Ruotsi on toiminut liian hitaasti rikollisverkostojen torjunnassa.
– Meillä on ollut kasvavaa eriytymistä Ruotsissa alueilla, joiden on annettu elää omaa rinnakkaista elämäänsä, ja joissa valtio ei ole ollut riittävän selvästi läsnä. Se on maksanut rahaa, että näitä rikollisryhmiä on purettu useissa paikoissa ympäri Ruotsia. Mutta olen täysin vakuuttunut siitä, että kun keräämme nyt voimaa, ei pelkästään poliisi, vaan myös muut viranomaiset tätä kehitystä vastaan, sillä on tulevaisuudessa vaikutusta, sisäministeri uskoo.
Kuvituskuva, arkisto.