Ruotsi. Aftonbladet on kartoittanut julkisten asiakirjojen ja lähdetietojen avulla kaikki tunnetut rikollisverkostot Tukholman alueella. Aftonbladetin edellisen jengikatsauksen jälkeen vuonna 2022 poliisin arvion mukaan joukkoon on lisätty yli sata rikollista, toteaa lehti tänään 25.4. julkaisemassaan artikkelissa.
Kaikkiaan Tukholmassa on 48 verkostoa, jotka poliisin mukaan toimivat eri tavoin rikollisesti ja aiheuttavat pelkoa kansalaisten keskuudessa.
Poliisin arvion mukaan eri ryhmittymiin Tukholmassa kuuluu noin 1250 henkilöä. Vain 20 heistä on naisia.
– Rikolliset ympäristöt muuttuvat koko ajan. Se tapahtuu osittain sisäisten konfliktien tai erimielisyyksien kautta ja osittain ulkoisten tekijöiden kautta, kertoo poliisin jengioperaation Friggin operaatiojohtaja Erik Lindblad Aftonbladetille.
Kartat piirretty uudelleen
Periaatteessa koko vuotta 2023 väritti kaksi suurta jengisotaa, jotka vaikuttivat useisiin Ruotsin kaupunkeihin. Ensin oli kyse Dalen-verkoston joutumisesta konfliktiin Foxtrotin kanssa, sitten sisäinen taistelu syntyi Foxtrotin sisällä. Tämä johti siihen, että toiselle laidalle tuli oma verkko, jota poliisi Aftonbladetin tietojen mukaan päätti kutsua Rumbaksi. Sen johtajan uskotaan olevan Ismail Abdo, jonka äiti murhattiin syyskuussa 2023.
Foxtrotin ja Rumban taistelut ovat myös polarisoineet verkostoja Tukholman alueella ja piirtäneet jengikartat uudelleen. Esimerkiksi väkivaltaiset verkostot, kuten Bridge Network ja Zero Network, jotka olivat aiemmin liittolaisia, ovat kumpikin valinneet puolensa taistelussa.
– Olemme nähneet, että iso konflikti on levinnyt ja vaikuttanut paljon paikallisella tasolla, sanoo Mittin poliisialueen tiedustelupäällikkö Jale Poljarevius.
Suurten jengisotien varjossa poliisin tutkalle on noussut useita uusia toimijoita. Poliisi ei ole vielä määrittänyt kaikkia verkostoja, toiset niistä ovat ilmaantuneet hiljattain. Uusi konflikti esimerkiksi Skärholmenin alueella on äskettäin alkanut ja poliisi tarkkailee nyt saadun tiedon mukaan alueen niin sanottua ”punaista linjaa”.
Epäily: jengi hallitsee ulkomailta
Verkostojen halkeamisia on tapahtunut myös muualla, kuten Södertäljessä. Pitkään vakiintuneessa Södertäljen verkostossa riehui verinen taistelu Ronna-falangin ja Saltskogin falangin välillä. Mutta jälkimmäinen ryhmittymä on sittemmin eronnut ja sen katsotaan nyt muodostavan oman ryhmittymän, jonka poliisi on nimennyt Telgen-verkostoksi.
Myös Hässelbyn tilalla on Aftonbladetin tietojen mukaan tapahtunut useita allianssimuutoksia. Siellä aiemmin riehuneet jengitaistelut ovat vuonna 2023 johtaneet vanhojen verkostojen repeytymiseen ja uusien muodostumiseen. Mukaan lukien verkosto, jonka poliisi nimesi Nätverk Strandiksi, jonka lähteiden mukaan epäillään olleen osallisena useissa ammuskeluissa kuluneen vuoden aikana.
Poliisi uskoo, että tämä on myös johtanut siihen, että surullisen kuuluisa Lejonen-verkosto on joutunut poistumaan alueelta ja hallitsee nyt toimintaansa esimerkiksi Turkin ja Espanjan kaltaisista maista.
Verkostot, jotka katosivat
Yksi Tukholmassa erottuva rikollisverkosto koostuu Aftonbladetin saamien tietojen mukaan välittäjistä, rahoittajista ja talousneuvojista. Poliisi arvioi, että verkosto käsittelee muun muassa huumekauppaa, samalla kun se tietojen mukaan pesee rahojaan rakennusalalla ja pankkimaailmassa.
Jotkut verkostot ovat kuitenkin kadonneet. Tässä joukossa on Shottaz, joka oli aiemmin osallisena yhdessä Tukholman verisimmistä jengitaisteluista. Vuonna 2015 puhkesi konflikti Shottazin ja Death Squad -nimellä tunnetun verkoston välillä. Useat ammuskelut ja murhat voivat liittyä tähän konfliktiin. Viime vuosina tilanne on rauhoittunut, ja nyt poliisi jopa uskoo, että Shottaz on hajotettu ja että ryhmä on heikentynyt suuresti.
Asian vahvistaa kahden verkoston välisen konfliktin parissa työskennellyt poliisin tiedustelujohtaja Mats Lindström.
– Olemme vanginneet useita avaintekijöitä, jotka olivat monien tutkimiemme ammuskelujen ja murhien takana. Poliisilla on siellä ollut onnea, hän sanoo.
Aftonbladetin saaman tiedon mukaan useat verkostot ovat hyötyneet epävarmasta tilanteesta. Acta Publican äskettäin julkaistu raportti osoittaa, kuinka moottoripyöräjengi Bandidos pystyi hyödyntämään Foxtrotin sisäistä konfliktia omiin tarkoituksiinsa ja näin vahvistamaan omaa toimintaansa muun muassa huumeiden ympärillä.
Alaikäisten määrä verkostoissa on kasvanut voimakkaasti
Alaikäisten määrä verkostoissa on kasvanut voimakkaasti Aftonbladetin edellisen tutkimuksen jälkeen. Poliisin tilastoissa rikollisryhmiin sidoksissa olevien henkilöiden joukkoon on lisätty runsaasti alle 18-vuotiaita. Useita alaikäisiä on myös tuomittu erilaisiin rangaistuksiin kuluneen vuoden aikana.
Poliisi arvioi, että nuorempien ihmisten rekrytoinnille ja hyväksikäytölle jengeissä on useita syitä. Heitä on helpompi taivutella kuin iäkkäitä ihmisiä, he saavat pienempiä rangaistuksia – ja verkostot ovat tulleet aggressiivisemmiksi heidän rekrytoinnissaan. Monilla nuorilla on myös taipumus hakeutua itse jengiin, mistä Aftonbladet on kertonut aiemmin.
– Tämä on tietysti kauheaa kehitystä. Mutta yksi positiivinen asia on se, että näemme myös, että yhä useammat nuoret kääntyvät puoleemme ja haluavat poistua näistä ympäristöistä, sanoo Erik Lindblad.
– On tärkeää muistuttaa, että meillä on Ruotsissa vahva yhteiskunta. Apua saat, jos vain ojennat kätesi Lindblad sanoo Aftonbladetille.
Yahya Ibrahim, 20, poseerasi netissä aseen kanssa ennen kuin hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Abdon äidin murhasta. Kuva Aftonbladet.
Olisiko hyvä että myös joskus kartottaisitte nämä heidän kansallisuudet? Täällä Suomessa kun on tapana junttien laittaa kaikki maahanmuuttajat samaan ja samalla aiheuttavat kunnollisille maahanmuuttajille ongelmia
Toi kuva on kyllä vuoden paras otos humoristisuudellaan ja pesee parhaan Kummeli otoksen mennen tullen.