Keskusrikospoliisi ei enää vaadi Airiston Helmen jutusta epäillyn pitämistä vangittuna laajaan talousrikostutkintaan liittyen. Tutkinnassa tehtiin syyskuussa kotietsintöjä Turun alueella toimivan yrityksen tiloihin muun muassa Turun saaristossa.
Törkeästä veropetoksesta ja törkeästä rahanpesusta epäilty Venäjän kansalainen on ollut vangittuna syyskuusta lähtien.
– Poliisi katsoo, ettei vangittuna pitämiselle ole enää edellytyksiä, sillä esitutkinta tulee kestämään pitkään. Mies on vapautettu tutkintavankeudesta tänään, mutta hän on kuitenkin edelleen rikoksista epäilty, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila Keskusrikospoliisista.
Jutun yhteydessä on ollut vangittuna myös Viron kansalainen, mutta hänet on vapautettu jo aiemmin. Miestä epäillään avunannosta törkeään veropetokseen ja törkeästä rahanpesusta.
Tutkinnan kohteena olevassa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Poliisi epäilee, että pimeitä palkkoja on maksettu yhteensä 2,8 miljoonan euron verran. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.
Poikkeuksellisen laaja tutkinta on edennyt viime kuukausina muun muassa datan jäljentämisen osalta. Syyskuisen kotietsinnän aikana takavarikoiduista laitteista ja palvelimista on saatu tähän mennessä jäljennettyä noin 210 teratavua dataa.
– Arvion mukaan jäljentämättä on maksimissaan noin 70 teratavua, mutta määrä tarkentuu sitä mukaa, kun jäljentäminen edistyy. Materiaalin joukossa on ollut muun muassa videokuvaa, valokuvia ja asiakirjoja, Taskila kuvaa.
Keskusrikospoliisi on pyytänyt virka-apua pääosin vieraskielisen materiaalin läpi käymiseen Suojelupoliisilta ja Puolustusvoimilta. Lisäksi yhteistyö Verohallinnon kanssa on ollut tiivistä.
Laitteiden lisäksi kotietsinnöissä takavarikoitiin käteistä rahaa noin kolmen miljoonan euron edestä. Tutkinnan aikana yrityksen edustaja on vaatinut takavarikon purkamista, mutta käräjäoikeuden päätöksellä takavarikkoaikaa on pidennetty tammikuuhun 2020 saakka. Asiaa käsitellään hovioikeudessa kevään aikana.
– Esitutkinta jatkuu muun muassa jäljennösten loppuun tekemisellä ja materiaalin tutkimisella, kuulusteluilla ja verotarkastuksella yritykseen. Lisäksi odotamme oikeusapupyyntöihin vastauksia, mihin arviomme mukaan menee vielä useita kuukausia, Taskila kertoo.