Keskusrikospoliisi jatkaa esitutkintaa liittyen eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistuneeseen tietomurtoon. Esitutkinta on aloitettu loppusyksystä 2020 ja asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tietomurtona, törkeänä vakoiluna ja törkeänä viestintäsalaisuuden loukkauksena KRP tiedottaa.
Poliisi on saanut esitutkinnassa kertyneen aineiston analysoinnissa viitteitä mahdollisista tekijöistä.
– Esitutkinnassa selvitetään kytköksiä APT31-toimijaan. Tarkempia yksityiskohtia esitutkinnassa selvinneiden seikkojen sisällöstä emme kuitenkaan voi kertoa, sillä poliisin tutkinta asiassa jatkuu edelleen. Esitutkinnassa selvitetään muun muassa teon motiivia. Yhtenä vaihtoehtona on yhä se, että tietomurron avulla on ollut tarkoitus hankkia tietoa vieraan valtion hyödyksi tai vahingoittaa Suomea, sanoo rikosylikomisario Tero Muurman Keskusrikospoliisista.
Tutkinnassa on tehty viranomaisyhteistyötä kansainvälisesti ja kansallisesti muun muassa Suojelupoliisin kanssa.
– Rikoksen kohteena olleille henkilöille tilanne on ikävä ja kohteena olleen instituution luonteen vuoksi kyseinen tapaus on Suomen oloissa poikkeuksellinen. Maailmalla vastaavia tekoja tulee kuitenkin ilmi aina silloin tällöin, joten tästä näkökulmasta tarkasteltuna tapaus ei ole ainutlaatuinen.
***
APT31-operaation yleisesti tiedetään liittyvän Kiinan valtiolliseen kybertoimintaan. Suojelupoliisi ei kuitenkaan suoraan syytä Kiinan olevan eduskuntaan kohdistuneen kyberiskun takana.