Helsingissä toteutettiin perjantaina 11.4.2025 laaja viranomaisten taksiliikenteen yhteisvalvonta, jonka aikana tarkastettiin yhteensä 46 taksia. Tarkastetut ajoneuvot olivat yhtä lukuun ottamatta hyväkuntoista ja kaikilla takseilla oli voimassa oleva liikennelupa. Eniten puutteita havaittiin ajopäiväkirjan pidossa, kertoo Helsingin poliisilaitos.
Valvontaiskussa tarkastetuista 46 taksista puutteita havaittiin 30:ssä. Poliisi kirjoitti 16 sakkoa. Lisäksi 6:lle kuljettajalle määrättiin liikennevirhemaksu.
Eniten puutteita havaittiin ajopäiväkirjan pidossa. Lisäksi havaittiin useita puutteita, jotka koskivat kuljettajan ja luvanhaltijan nimen sekä yhteystietojen esilläpitoa.
Positiivista oli, että tarkastetut ajoneuvot oli rekisteröity luvanvaraiseen käyttöön ja kaikilla tarkastetuilla takseilla oli voimassa olevat liikenneluvat. Yhden ajoneuvon tunnuskilvet poistettiin merkittävän rakennevaurion vuoksi.
Havaitut rikkeet tai puutteet:
- Kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä 10
- Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä 10
- Hintatietojen esittämisessä puutteita 2
- Taksiliikennöintiin oikeuttavaa asiakirjaa ei ollut esittää 3
- Taksinkuljettajan ajolupa ei voimassa 1
- Ajopäiväkirjaa ei ollut esittää/oli puutteellinen 21
- Ajoneuvovero maksamatta 1
Valvontaiskun suorittivat yhteistyössä Helsingin poliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Etelä-Suomen Aluehallintovirasto ja Verohallinto.
Poliisilla on päävastuu taksiliikenteen valvonnasta
Monen viranomaisen yhteisvalvonta on tehokas tapa valvoa taksiliikennettä. Valvontaa suoritettiin Helsingin kaupungin alueella. Valvonnassa havaittiin paljon puutteita.
– Sakkoja määrättiin pääosin siksi, että työntekijänä toimivalla kuljettajalla ei ollut esittää ajopäiväkirjaa tai se oli täytetty puutteellisesti. Liikennevirhemaksuja annettiin pääosin siitä syystä, että kuljettajan tai liikenneluvan haltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet nähtävillä matkustamossa, kertoo ylikonstaapeli Ilari Vilén valvonnan tuloksista.
– Liikenneturvallisuuden näkökulmasta todettuna ajoneuvokalusto oli pääsääntöisesti hyväkuntoista ja yhtä ajoneuvoa lukuun ottamatta liikennekelpoisia. Nastarenkaiden nastapoikkeamia oli muutamissa ajoneuvoissa, eli renkaat on ajettu loppuun.
Yhteistoiminta eri viranomaisten kanssa toimi hyvin ja myös tulevaisuudessa järjestetään vastaavia valvontaiskuja.
− Pieniä puutteita oli runsaasti. Kyse on luvanvaraisesta ammattiliikenteestä ja sen myötä osaaminen pitää olla ammattimaisella tasolla, Vilén toteaa.
Tietojen esittämisessä vielä parannettavaa
Valvonnassa ilmeni useita pieniä puutteita tietojen esittämisessä. Taksiliikenneluvan haltijoiden tulee varmistaa, että taksimatkustajat voivat nähdä hintatiedot, luvanhaltijan nimen ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimen selkeästi.
− Valvonnassa todetut puutteet eivät suoraan vaikuta liikenneturvallisuuteen, mutta tietojen asianmukainen esilläpito on olennainen osa taksipalvelun laatua, toteaa Traficomin erityisasiantuntija Tiina-Liisa Ruotsalainen.
Ajopäiväkirjan pidossa puutteita
Työsuojeluviranomainen (ESAVI) valvoi valvontaiskussa työaikaa, palkkausta, vuosilomia, työterveyshuollon järjestämistä ja miten työntekijöitä on ohjeistettu väkivallan uhan varalle. Valvonnan tavoitteena on reilun kilpailun ja reilujen työehtojen edistäminen sekä harmaan talouden ehkäiseminen. Lisäksi työsuojeluviranomainen keräsi tarkastuksilla tietoa, jota se tulee hyödyntämään valvontatoiminnassaan.
Valvontatapahtumassa tavattiin itsenäisiä yrittäjiä sekä työsuhteessa olevia työntekijöitä. Työsuojelun tekemässä tarkastuksessa löytyi 30 työsuhteista kuljettajaa, joista ajopäiväkirjaa ei ollut pitänyt 21 kuljettajaa. Ajopäiväkirjan pitämistä edellytetään työsuhteisilta kuljettajilta.
Taksivalvontaiskut ovat kehittäneet viranomaisyhteistyötä ja tiedonvaihdolla on saatu esimerkiksi lisää konkreettisia valvontakohteita työsuojeluviranomaiselle. Tarkastustoimintaa taksialan työnantajiin jatketaan valvontaiskuissa saatujen ja analysoitujen tietojen perusteella.
Verohallinto hyödyntää kerättyjä tietoja asiakkaiden riskiperusteisessa verovalvonnassa
Verohallinnon tehtävänä on varmistaa, että verot hoidetaan oikea-aikaisesti ja oikean määräisinä. Valvonnassa harmaan talouden tarkastuksiin erikoistuneet verotarkastajat keräsivät tietoa muun muassa palkanmaksuun, maksuliikenteeseen ja kalustoon liittyen.
Valvonnan yhteydessä kerätyt vertailutiedot tuottavat tietoa verovalvonnan riskienhallintaan. Tarvittaessa kohdistetaan jälkitoimia asiakkaiden ohjaamisesta aina verotarkastuksiin riippuen siitä, onko kyse osaamattomuudesta vai tarkoituksellisesta verojen välttelystä.
Verohallinnon johtaja Tarja Valsi toteaa yhteisvalvonnan muiden viranomaisten kanssa tehokkaaksi tavaksi toimia.
− Toimintamalli luo edellytykset toiminnan jatkuvalle kehittämiselle. Olemme oikein toimivien yrittäjien puolella, ja tavoitteemme on turvata yritysten reilu kilpailu puuttumalla epärehelliseen toimintaan alalla, sanoo Valsi.