torstai, 21 marraskuun, 2024

Ilmoita viranomaiselle piha-alueella havaitsemastasi sudesta

Poliisi. Suden kohtaamisesta on tärkeää ilmoittaa viranomaiselle, jotta viranomainen voi arvioida tilannetta ja tarvittavia toimenpiteitä, muistuttaa Sisä-Suomen poliisilaitos.

Jos kohtaat suden liikkuessasi, älä lähesty sitä vaan poistu rauhallisesti paikalta. Jos sinulla on koira, pidä se lähettyvillä ja kytkettynä hihnaan. Yritä säikäyttää susi pitämällä ääntä ja tekeytymällä isoksi. Älä ahdista sutta nurkkaan tai tuki sen kulkuväylää. Ilmoita kohtaamisesta ja asutusalueella havaitsemastasi sudesta viranomaiselle. Ilmoitus tehdään suden ihmisarkuudesta riippuen joko petoyhdyshenkilölle tai suoraan hätäkeskukseen.

Soita petoyhdyshenkilölle, jos

  • Havaitset suden jäljet hoidetulla piha-alueella tai lähellä asuin- tai tuotantorakennusta.
  • Havaitset suden hoidetulla piha-alueella tai alle 100 metrin päässä asuin- tai tuotantorakennuksesta, mutta se poistuu heti ihmisen havaittuaan.

Piha-alueilla havaittu, ihmistä pelkäävä susi luokitellaan huolta tai mahdollista uhkaa aiheuttavaksi.

– Näissä tapauksissa petoyhdyshenkilö tulee tarkastamaan tilanteen ja kirjaa havainnot järjestelmään. Ensimmäisenä toimenpiteenä yritetään selvittää, mikä susia houkuttelee, jotta vierailuja voidaan ehkäistä. Aluetta tarkkaillaan ja suden palatessa riistakeskus voi päättää suden häirinnästä, kertoo komisario Teemu Karhunen.

Löydät alueesi petoyhdyshenkilön yhteystiedot osoitteesta riista.fiLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.

Soita hätäkeskukseen (112), jos

  • Peloton susi on hoidetulla piha-alueella ja kiertelee sen lähiympäristössä poistumatta.
  • Peloton susi lähestyy ihmistä tai yrittää vahingoittaa ihmistä tai kotieläintä.

Piha-alueilla havaittu susi, joka ei säikähdä tai pakene ihmistä luokitellaan uhkaa tai vakavaa vaaraa aiheuttavaksi ja soitto hätänumeroon on tarpeen.

– Poliisi voi antaa karkotusmääräyksen toistuvasti pihoilla käyvästä, pelottomasta sudesta. Karkotuksen jälkeen poliisi ja petoyhdyshenkilöt jatkavat alueen ja pihavierailujen tarkkailuja. Jos kahden karkotuskerran jälkeen susi yhä palaa, poliisi voi antaa sudesta lopetusmääräyksen, Karhunen kertoo.

Soita hätäkeskukseen myös, jos havaitset loukkaantuneen, sairaan tai liikenneonnettomuudessa olleen suden tai susi on aiheuttanut merkittävän koti- tai tuotantoeläinvahingon.

Ilmoita maaseutuelinkeinoviranomaiselle

Ota yhteys kotikuntasi viranomaiseen, jos susi on tappanut metsästyskoiran tai laitumella olevan lampaan tai naudan.

Omaehtoinen karkottaminen

Kuka tahansa voi karkottaa suden asuintalon pihapiiristä tai laitumelta eläintä vahingoittamatta. Karkotukseen voi käyttää esimerkiksi voimakasta ääntä tai hämärällä kirkasta valoa. On huomioitava, että sutta ei kuitenkaan saa karkottaa tai seurata hoidetun pihapiirin tai laitumen ulkopuolella.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT