Ruotsin raskaan sarjan poliitikot pitivät viikonloppuna perinteiset kesäpuheensa, jotka avasivat samalla 11.9. tulossa olevien valtiopäivävaalien vaalikampanjat tosissaan. Puheet liikkuivat pitkälti jengirikollisuuden ja ammuskelujen ympärillä, kirjoittaa poliittinen kommentaattori Mats Knutson SVT Nyheterin julkaisemassa analyysissa.
Rikollisuus on ongelmallinen aihe vuodesta 2014 vallassa olleille sosiaalidemokraateille (S). Siksi pääministeri Magdalena Andersson nostaa rikollisuuden puolueen päätemaksi vaalikampanjassa.
Puheessa esiteltiin useita erilaisia toimenpiteitä, esimerkiksi kaksinkertainen rangaistus aserikoksista ja poliisin mahdollisuus tehdä kotietsintää ilman konkreettista rikosepäilyä.
Näillä ehdotuksilla on tarkoitus näyttää äänestäjille, että Sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen parissa ryhdytään tosi toimiin rikoksia vastaan.
Maltillisen kokoomuksen (M) Ulf Kristersson pitää jo tässä vaiheessa sosialidemokraattien ehdotuksia riittämättöminä.
Ruotsidekraattien (SD) johtaja Jimmie Åkesson ei yllättäen nostanut rikollisuutta eilisessä kesäpuheessaan aivan niin keskeiseksi teemaksi kuin olisi voinut odottaa.
Ruotsidemokraatit yhdistävät rikollisuuden maahanmuuttoon, minkä johdosta he syyttävät muita puolueita huonosta johtamisesta. Vaalikampanjassa puolue vaatii tiukempia rangaistuksia, lisää karkotuksia ja sitä, että tuomitut voisivat suorittaa tuomionsa ulkomailla.
Samaan aikaan sekä SD että M arvostelevat hallitusta siitä, ettei se ole onnistunut murtamaan negatiivista suuntausta. Hallituksen rikollisuuden vastaiset toimet ovat heidän mielestään olleet riittämättömiä.
Pääministeri Anderssonin ehdotuksilla on tarkoitus näyttää äänestäjille, että S johtamassa hallituksessa ryhdytään nyt tosi toimiin rikoksia vastaan. Tällä tavalla sosiaalidemokraatit toivovat voivansa neutraloida poliittiset vastustajansa vaalikampanjassa. Nähtäväksi jää, onnistuuko se, toteaa Knutson.
Ulf Kristerssonilla on tietysti päinvastainen intressi. Siksi hän pitää jo sosialidemokraattien ehdotuksia riittämättöminä ja uskoo, että vain maltillisella politiikalla jengit voidaan murtaa.
Kristerssonin puheessa ei kuitenkaan puhuttu vain rikoksista ja ampumisesta. Hän esitti myös kysymyksiä kotouttamispolitiikasta ja tukiriippuvuudesta. Pääasia oli myös talouspolitiikka, jossa Kristersson lupasi alentaa veroja M-johtaman hallituksen kanssa.
Mutta sekä Anderssonin että Kristerssonin lupauksia voi olla vaikea toteuttaa vaalivoiton sattuessa. Jos Andersson rakentaa hallituksen vihreiden ja vasemmiston tuella, ei ole itsestäänselvyys, että esimerkiksi ehdotukset kovemmista rangaistuksista ja kotietsinnöistä ilman konkreettista rikosepäilyä saavat hyväksynnän, sanoo Knutson.
Sama koskee Ulf Kristerssonin veronalennuksia, jotka maltillisten mukaan rahoitetaan alennetuilla tuilla sekä tiukentuneilla sairausvakuutuksen säännöillä.
Ruotsidemokraatit haluaisivat varmasti avun vähentämistä, mutta eivät todellakaan A-kassan tai sairausvakuutuksen heikkenemistä, Knutson toteaa.