Kemi. Lapin poliisilaitos Kemissä tutkii parasta aikaa laajaa rikostutkintakokonaisuutta, jossa internetin eri myyntipalstoilla on kahden tekijän toimesta tehtailtu tekaistuja myynti-ilmoituksia ja aiheutettu asianomistajille tuhansien eurojen vahingot. Nettipetoksia tehtaillut kaksikko on vangittu Lapin käräjäoikeuden päätöksellä.
Tekijät ovat tehneet internetin myyntipalstoilla, kuten Tori.fi ja Huuto.net -sivustoille, kymmeniä tekaistuja myynti-ilmoituksia. Asianomistajat ovat verkossa sovitun kaupan jälkeen maksaneet rahat myyjän ilmoittamalle pankkitilille saamatta kuitenkaan koskaan itse tuotetta. Esitutkinnassa on selvinnyt, että myyjät ovat käyttäneet ainakin 14:ä eri valeidentiteettiä. Asianomistajia on ympäri Suomea.
Juttusarjan tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Ossi Granat kertoo, että: ”Tällä hetkellä tutkinnassa on noin 40 petosrikosta, mutta todellinen luku on mahdollisesti vielä korkeampi. Ihmiset eivät välttämättä ole aina tehneet asiassa rikosilmoitusta huijaustapauksen tullessa ilmi. Poliisi kehottaa kansalaisia olemaan tarkkana käydessään kauppaa Internetissä. Toivomme petosrikosten uhreja tekemään aina rikosilmoituksen, jotta poliisi pääsisi tekijöiden jäljille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”.
”Tämän jutun päätekijät olivat kuukausia viranomaisten tavoittamattomissa. Eri taktisten ja teknisten menetelmien johdosta tekijät otettiin kiinni lopulta Kainuusta yhteistyössä Oulun poliisin kanssa. Tekovälineet on nyt takavarikoitu ja Lapin käräjäoikeuden vangitsemispäätösten johdosta rikoskierre katkaistu. Esitutkinta valmistuu kesän aikana ja siirtyy syyteharkintaan”, rikoskomisario Granat sanoo.
Poliisin ja kyberturvallisuuskeskuksen ohjeita turvallisempaan internet-kaupankäyntiin:
Verkkokaupankäynnissä nettihuijauksen uhriksi voivat päätyä niin myyjä kuin ostaja. Yleinen ilmiö myyjän huijaamiseksi on väärennetyn maksukuitin tai tiliotteen käyttäminen. Väärennetyn kuitin vastaanottamisen jälkeen myyjä luovuttaa myymänsä tuotteen eikä todellisuudessa koskaan saa rahoja. Tiliotteiden väärentäminen voi tapahtua verkkopankeista löytyvien esimerkkipohjien avulla. Tiliotetta tai kuittia vastaanottaessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siinä esiintyviin yksityiskohtiin, kuten päivämääriin ja nimiin. Myyjä voi olla täysin varma rahan vastaanottamisesta vasta nähdessään rahan omalla pankkitilillään tai reaaliaikaisessa rahansiirtopalvelussa, kuten MobilePayssa tai Pivossa.
Kun ostaa tuotteita verkon myyntipalstoilta, on hyvä tarkistaa myyjän profiili. Huijaukseen voivat viitata myyjän kiire solmia kauppoja ja haluttomuus antaa lisätietoja. Suurempiin hankintoihin liittyen myyjät saattavat vaatia ennakkomaksuja, mutta niitä ei kannata maksaa ennen tuotteen näkemistä. Kaikissa tapauksissa tuotteen näkeminen paikan päällä ja kunnon arvioiminen ovat varmimpia vaihtoehtoja luotettavien kauppojen takaamiseksi.
Nettikauppojen yhteydessä ostajan kannattaa myös varmistaa ostamansa tuotteen oikeellisuus hyödyntämällä Googlen käänteistä kuvahakua. Siten ostaja voi tarkistaa, onko myynti-ilmoituksessa oleva kuva ollut jo jossakin aikaisemmassa myynti-ilmoituksessa. Lisäksi myyjältä on hyvä pyytää vielä erikseen tuoreita kuvia myytävästä tuotteesta.
Lisäksi tärkeitä huomioita:
– Jos löydät myyntipalstalta tai nettikaupasta merkkituotteita yllättävän halpaan hintaan, kyseessä on todennäköisesti huijaus.
– Tarkista nettikaupan osoite. Jos osoitteella ei ole mitään tekemistä siellä myytävien tuotteiden kanssa, kyseessä on mitä todennäköisimmin valeverkkokauppa.
– Vilkaise nettihaulla kaupan verkkohistoriaa. Jos nettikauppa on hyvinkin tuore, harkitse tarkkaan, kannattaako sivuille syöttää luottokorttinsa tiedot.
– Verkon kauppapaikoilla on syytä vilkaista myyjien myyntihistoriaa ja asioida vain luotettujen myyjien kanssa.