Mikkelin poliisi selvittää tapausta, jossa asiakkaan tietokoneelle oli tullut Sisäministeriön/ poliisin nimissä logo ja viesti jossa vaadittiin rahaa. Asiakkaan tietokone oli lukkiutunut eikä asiakas saanut sitä enää avattua.
Vastaavanlaisia tapauksia on ollut eri puolilla Suomea syksyn aikana. Viestit liittyvät useimmiten tietyille sivuille kirjautumisiin. Viesteissä vaaditaan asiakasta lunastamaan esim. Paysafe- cardeja joiden pin-koodilla tietokoneen saa uudelleen toimintaan. Pin-koodilla ei kuitenkaan todellisuudessa saa konetta auki, vaan raha ohjautuu kiristäjälle.
Kiristyshaittaohjelmien lunnaita ei kannata maksaa, koska ei ole mitään takeita siitä, että rahansiirto oli se sitten virtuaalirahana tai muuna pankkisiirtona vapauttaisi koneen haittaohjelmasta. Rahansiirto tukee samalla rikollista toimintaa ja sitä myötä tekee siitä houkuttelevampaa uusien kiristysohjelmien suunnitteluun.
ICT- tutkija Elmo Anttila Itä-Suomen poliisilaitoksen rikosteknisestä yksiöstä muistuttaa, että kiristyshaittaohjelmat saavat aikaan vahinkoa niin yksityisille koneenkäyttäjille kuin myös yrityksille. Ongelmien estämiseksi olisi tärkeää pitää huoli koneen käyttöjärjestelmän ajantasaisesta päivittämisestä. Päivitysten avulla estetään käyttöjärjestelmän todettujen haavoittuvuuksien väärinkäyttö. Lisäksi käyttöjärjestelmän käyttäjätilien oikeuksien rajaaminen siten, että tietokoneelle ei pysty asentamaan ohjelmia estää omalta osaltaan haittaohjelmien leviämistä.
Toiseksi haittaohjelmien torjunnasta tulisi huolehtia esimerkiksi kaupallisilla virustorjuntaohjelmistoilla. Virustorjuntaohjelmistot vaativat jatkuvaa päivittämistä, jotta uusimmat haittaohjelmat tunnistetaan ja saadaan estetyksi. Virustorjuntaohjelmat maksavat käyttäjälle, mutta sijoitettu summa taas saattaa tulla moninkertaisena takaisin, kun vältytään siitä rahasta ja ajasta, mikä menee tietokoneen uudelleen käyttökuntoon saattamiseen.