Ruotsi. SVT Nyheter julkaisee kolmannen osan Ruotsissa tapahtuvaa kunniaväkivaltaa käsittelevässä juttusarjassaan.
Sosiaalipalvelujen, poliisin ja tuomioistuinten olisi suojeltava kunniaväkivallalle altistuvia lapsia ja nuoria. Mutta sen sijaan viranomaiset paljastavat heidät usein, osoittaa SVT:n tekemät haastattelut. Yhdessä tapauksessa paljastuminen päättyi kuolemaan.
SVT kertoo esimerkin minkälaisissa olosuhteissa lapsi tai nuori voi joutua elämään nykypäivän Ruotsissa.
Maria naitettiin kesäloman aikana 8-9-vuotiaana. Hän muutti asumaan miehensä perheeseen, mutta sai kuitenkin lopulta suostuteltua isänsä, että saisi palata kotiin ja asua kotona 18-vuotiaaksi asti.
– Joka kerta kun mies tuli meille, hänellä oli tapana raiskata minut. Perheeni kuunteli tunteettomasti, kun huusin hänen käsissään. Tuntui, että kaikki olivat kuuroja, kun tarvitsin apua. Äitikin oli avunpyynnöilleni täysin kuuro, Maria kertoo SVT:lle.
Lopulta Maria onnistui pakenemaan.
Syksyn aikana SVT on seurannut kunnian, sorron ja piiloväkivallan kohteeksi joutuneita tyttöjä. Jokaisen tapaamamme tytön piilopaikka on jossain vaiheessa paljastunut – viranomaisten toimesta, jutussa todetaan.
– Kolme kertaa kunta on paljastanut minut. Lakkasin luottamasta kuntaan, uskomasta heihin. En uskalla luottaa viranomaisiin enää, sanoo yksi tytöistä.
SVT kertoo tarkastaneensa 30 tapausta ihmisistä, jotka on piilotettu kunniamurhien pelon vuoksi – ja paljastuneet. Vaarassa olleita on esimerkiksi sijoitettu kaupunkeihin, joissa heidän sukulaisensa asuvat. Osoitteita on myös vuotanut, tai poliisin ilmoituksia lähetetään entiseen kotiin vanhempien osoitteeseen.
Joskus joku, johon viranomaiset luottavat, on antanut periksi perheen paineelle ja kertonut, missä piilotettu henkilö on.
Yksi asia, johon viranomaiset törmäävät, on se, että perheen jäsenillä saattaa olla oma pelosta johtuva intressi paljastaa lapsensa, sisarensa tai lastenlapsensa. Sillä jos he auttavat jotakuta, joka on kääntynyt viranomaisten puoleen, myös he ovat loukanneet perheen kunniaa. Usein tietoa luovutetaan vastineeksi siitä, ettei itseä pahoinpidellä, toteaa SVT.
Asiantuntijat ja poliisi myöntävät, että tyttöjen paljastuminen on aivan yhtä yleistä, kuin SVT:n tekemässä selvityksessä todetaan.
Amal oli 16-vuotias, kun hänet pakotettiin naimisiin kotimaastaan kotoisin olevan miehen kanssa. Mies hakkasi häntä useita vuosia, ennen kuin nuori nainen lopulta onnistui pakenemaan. Se oli puoli elämää sitten, mutta hänen olinpaikkansa on selvitetty aika ajoin ja nainen joutuu siksi edelleen jatkamaan piileskelevää elämäänsä.
– Olen menettänyt luottamukseni oikeuslaitokseen, jos olen rehellinen, hän sanoo SVT:lle.
Hän on kääntynyt muiden samassa tilanteessa olevien naisten ja tyttöjen puoleen. He ovat tavanneet palveluasumisessa tai suoja-asunnoissa ja auttaneet toisiaan kaikessa kuljetuksista turvakotiin.
Maria ja Amal asuvat nyt omissa asunnoissaan ja heillä on työpaikka sekä uudet henkilöllisyydet. He eivät uskalla kertoa kenellekään, että heillä on suojattu identiteetti. Se riittäisi laittamaan liikkeelle huhuja, joiden vuoksi heidät metsästettäisiin taas uudelleen.
Mariaa ja Amalia on jutussa kutsuttu keksityillä nimillä SVT huomauttaa.