Etelä-Karjala. Poliisilla on tutkinnassa laaja sosiaalisen median kautta tehty seksuaalirikos, jossa mies lähetti kymmenille alaikäisille tytöille seksuaalista kuva- ja video-materiaalia. Epäilty tekijä on vangittu, tiedottaa Kaakkois-Suomen poliisilaitos.
Etelä-Karjalassa tuli keväällä poliisin pitämien some-luentojen yhteydessä tietoon muutamia tekoja, joissa aikuinen mies oli lähettänyt alle 16-vuotiaille tytöille seksuaalista materiaalia sosiaalisen median sovelluksissa.
Esitutkinnassa rikoksesta epäilty saatiin selvitettyä varsin pian ja hän on nyt vangittuna. Kyseessä on eteläkarjalainen täysi-ikäinen mies. Poliisi on tutkinnassa selvittänyt, että rikoskokonaisuuteen on syytä epäillä liittyvän useita kymmeniä asianomistajia. Asianomistajien iät vaihtelevat 10-15 vuoden välillä.
Tekoja tutkitaan lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä. Teot ovat tapahtuneet noin vuoden aikana, keväästä 2021 kevääseen 2022. Seksuaalista sisältöä lapsille on välitetty niin kuvina kuin videoina pääasiallisesti Snapchatin välityksellä. Esitutkinta asiassa on vielä kesken.
– Verkossa tapahtuviin seksuaalirikoksiin liittyy se, että aikuinen tekijä esimerkiksi kyselee lapselta seksiin liittyviä asioita. Tyypillinen tekotapa verkkovälitteisessä lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä on, että aikuinen lähettää lapselle joko itsestään ottamiaan tai netistä poimittuja seksuaalissävytteisiä kuvia ja saattaa pyytää tällaisia myös lapselta, kertoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen lapsiin kohdistuvien rikosten tutkintaryhmän tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Tuomisto.
Lasten ja nuorten kanssa on keskusteltava netin turvallisesta käytöstä
Huoltajalla on tärkeä rooli lapsen nettiympäristön turvataitokasvatuksessa. Lapsen kanssa on keskusteltava, millaisia kuvia ja tietoja itsestä tai muista voi jakaa.
On tärkeää opettaa lapsellekin, miten yksityisyyttä netissä voi suojella. Jos jotakin ikävää tapahtuu, on huoltajan tärkeää kuunnella ja tukea lasta sekä muistuttaa, ettei tapahtunut ole lapsen syytä. On tärkeää myös tallentaa kaikki todistusaineisto ja ilmoittaa tapahtuneesta poliisille.
Hyviä toimintaohjeita aikuisille löytyy esimerkiksi Pelastakaa Lapset ry:n verkkosivuilta: Toimintaohjeita aikuisille • Pelastakaa Lapset ryLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Mitä tehdä, jos saa epämiellyttäviä viestejä somessa
Tällaista tilannetta varten Pelastakaa Lapset ry on julkaissut hyvät toimintaohjeet lapsille ja nuorille:
- Lopeta viestittely. Tekijä voi pyrkiä syyllistämään tai pelottelemaan sinua saadakseen sinut jatkamaan viestittelyä. Älä vastaa hänelle.
- Kerro tapahtuneesta turvalliselle aikuiselle. Turvallinen aikuinen voi olla esimerkiksi oma huoltaja tai koulun tai oppilaitoksen aikuinen. Jos et kuitenkaan halua kertoa tapahtuneesta aikuiselle, noudata silti alla olevia. On tärkeää, että saat apua.
- Ota kuvakaappaukset tekijän kanssa käymästäsi keskustelusta, saaduista ja lähetetyistä kuvista ja hänen profiilistaan. Säilytä kuvakaappaukset, kunnes saat välitettyä ne poliisille.
- Tee ilmoitus poliisille tai Nettivihje-palveluunLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Nettivihje välittää tiedon laittomasta toiminnasta poliisille.
- Muista, ettei tapahtunut ole sinun syytäsi. Tekijä, joka toimii näin, voi olla taitava manipuloimaan ihmisiä. Netissä ja somessa on myös helppo esiintyä feikkiprofiililla.
– Jos aikuiselle tapahtuneesta kertominen tuntuu vaikealta tai pelottavalta, löytyy netistä myös keskusteluapua sekä neuvoja ja tukea siihen, miten kertoa asiasta. Esimerkiksi Sua varten somessaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja Sekasin chatLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ovat kattavasti tavoitettavissa useissa eri somekanavissa, sanoo rikoskomisario Tuomisto.