Itä-Uudenmaan poliisissa tutkittavana olleen laajan kryptovaluuttasijoitustoimintaan liittyvän petosrikoskokonaisuuden esitutkinta on valmistunut ja se on siirretty syyttäjälle syyteharkintaan. Tutkintaa on tehty yhteistoiminnassa Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten sekä Keskusrikospoliisin kanssa, tiedottaa poliisi.
– Tässä laajassa petosrikoskokonaisuudessa henkilön epäillään syyllistyneen yhteensä kahteentoista erilliseen petosrikoskokonaisuuteen ja yksittäisiä rikosnimikkeitä syyteharkintaan on saatettu yli 70. Rikokset ovat tapahtuneet 11.10.2022 – 8.2.2023 välisenä aikana, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Springare.
Petoksissa epäilty on erehdyttänyt asianomistajia mukaan perättömiin, muun muassa taksi- ja virtuaalivaluuttasijoitusta koskeviin yritystoimiin. Epäilty on tällä tavalla saanut uhrien henkilötiedot ja identiteetit käyttöönsä lainojen hakemiseksi rahoituslaitoksilta sekä tavaroiden tilaamiseksi verkkokaupoista. Yhdessä tapauksista epäilty on erehdyttänyt lähisukulaistaan perättömällä omaan henkeen kohdistuvalla uhkatilanteella saaden siten varoja itselleen.
– Epäilty on esiintynyt uhreille sekä omalla nimellään, että käyttämällä keksittyä nimeä. Uhrit ovat olleet pääsääntöisesti luottokelvollisia, mikä on mahdollistanut huomattavien lainojen saamisen ja sitä kautta aiheuttanut merkittävät rikosvahingot ja rikoshyödyt, Springare sanoo.
Saatuaan varat määräysvaltaansa, henkilön epäillään syyllistyneen törkeään rahanpesuun, missä hän on erityisellä suunnitelmallisuudella häivyttänyt varojen alkuperää useamman pankkitilin kautta sekä hyödyntänyt virtuaalivaluuttapalveluita. Esitutkinnassa selvinneen perusteella epäilty henkilö on ollut jokaisessa rahanpesutapahtumassa pääsuunnittelija ja tosiasiallinen päätekijä. Vain osassa rahanpesutapauksista epäillyllä on ollut tekijäkumppani.
– Esitutkinnan perusteella kokonaisuuden rikosvahinko ja rikoshyöty on 202 308,30 euroa. Petoksilla ja petosten yrityksillä on kokonaisuudessa tavoiteltu 1 588 113,30 euroa, mukaan lukien edellä mainittu rikoshyöty. Osa rikoshyödystä on saatu takaisin viranomaistoimin, mutta suurin osa siitä on jäänyt kateisiin. Poliisi on jäljittänyt huomattavan määrän virtuaalivarallisuutta tunnistettuihin kohteisiin, mutta niiden takavarikointi nykyjärjestelmässä on erittäin haastavaa ja sitä ei olla toistaiseksi saatu tehtyä, sanoo Springare.
Pääepäilty on edelleen vangittuna ja kokonaisuuden syytteennoston määräaika on kesäkuun alussa.