Espoo. Länsi-Uudenmaan poliisi aloitti syksyllä 2023 koulukierrokset, joiden tiimoilta se on tavannut alueen viidettä luokkaa käyviä lapsia ja tarjonnut heille tietoa rikostyypeistä, joihin nuoret eniten syyllistyvät. Espoon osalta kierros on nyt tehty, tiedottaa poliisi.
Ylikonstaapeli Mikko Juvonen Espoon pääpoliisiaseman ennalta estävästä erityistoiminnosta kertoo, että kiertueella lapsia tavanneiden poliisien kokemus oli kaikkinensa positiivinen.
− Kiertue vei paljon työaikaa, mutta koemme, että sille oli tarvetta. Kohderyhmänä 5. luokkalaiset olivat oikea ryhmä, sillä tuon ikäiset eivät juurikaan ole syyllistyneet vielä rikollisiin tekoihin tai asioineet muutenkaan poliisin kanssa, viidessätoista koulussa itsekin vieraillut Juvonen sanoo.
Poliisi haluaa koulukiertueen kautta kertoa oppilaille yleisimmistä rikoksista, joihin alle 18-vuotiaat syyllistyvät. Samalla se tuo esiin, mitä kaikkea pitää tapahtua, jotta syyllistyy rikokseen.
− Viestimme on, että kovinkaan paljon ei tarvitse hölmöillä, kun jonkun rikoksen tunnusmerkistö jo täyttyy ja että tekojaan kannattaa aina miettiä tarkkaan. 11−12-vuotiaat kyllä tietävät jo mikä on oikein ja väärin, Juvonen pohtii.
Poliisin kokemus on, että pääsääntöisesti lapset ovat oppitunneilla kuunnelleet hyvin, mikä teki luennoimisesta miellyttävää. Oppilailla oli aiheesta, ja välillä sen vierestä, hyviä kysymyksiä, joihin poliisien oli mukavaa vastailla.
− Saimme monesti hyviä keskusteluja aikaan. Oli myös mukava huomata, kuinka aktiivisesti koulujen henkilökunta osallistui oppitunneille, Juvonen kiittää.
Poliisi suunnittelee materiaalia opettajien tueksi
Ennalta estävää erityistoimintoa ja nuorisorikostutkintaa johtava komisario Hannu Väänänen kertoo, että rikosasioista sekä rikos- vahingonkorvausvastuusta on jo tähän asti kerrottu tuhansille nuorille. Pelkästään Espoossa poliisi kävi 70:ssä alakoulussa. Kierroksia on tehty myös alueen läntisessä päässä, ja poliisin kouluvierailut jatkuvat siellä edelleen tämän vuoden aikana.
Sen lisäksi että kouluvierailuilla on puhuttu rikoksista ja niiden seurauksista sekä niiden tekijälle että uhrille, on kouluvierailujen tarkoitus ollut luoda luottamusta poliisin ja nuorten välille.
− Lapsille ja nuorille on tärkeää tavata poliisia myös keskustelevana ja neuvovana aikuisena muutenkin kuin vain hälytystehtävien kiireen keskellä. Eikä poliisillekaan ole haitaksi sujahtaa lasten ja nuorten pariin virkapukuisena poliisina kuulemaan, mitä heidän elämäänsä tällä hetkellä kuuluu, Väänänen pohtii.
Kysyntä poliisin läsnäololle on valtaisa. Poliisi saa säännöllisesti pyyntöjä vierailuille myös muille luokka-asteille.
− Se, että olemme saaneet rahoitusta ja vahvistusta ennalta estävään toimintaan on taannut sen, että voimme tällä hetkellä toteuttaa 5. luokkalaisten tapaamisia. Ihan kaikkialle poliisimme eivät valitettavasti ehdi. Tämän vuoksi suunnittelemme parhaillaan virtuaalista materiaalia, jota opettajat Länsi-Uudellamaalla voisivat hyödyntää oppitunneillaan. Suunnittelu on juuri aloitettu ja jos projekti etenee hyvin, voisivat opettajat saada tätä materiaalia käyttöönsä tulevana syksynä, komisario Väänänen kaavailee.
Kuva: Poliisi.