keskiviikko, 27 marraskuun, 2024

Lasten joutuminen kunniaväkivallan kohteiksi on huolestuttavan yleistä Ruotsissa

Ruotsi. ”Kunniaväkivallan kohteeksi joutuneet tytöt joutuvat aloittamaan elämänsä alusta uudella identiteetillä. He pelkäävät, että heidän perheensä löytävät heidät milloin tahansa”.

SVT Nyheter kertoo asiasta tänään 5.12. julkaisemassaan artikkelissa.

SVT on seurannut tyttöjä useiden kuukausien ajan tutkiakseen ”perheen kunnian” takia tapahtuvaa sortoa ja väkivaltaa Ruotsissa.

Kukaan ei tiedä, kuinka monta lasta Ruotsissa elää kunniaan liittyvän sorron ja väkivallan alla. Mutta SVT:n katsaus tuomioista, jotka koskevat lasten huostaanottoa perheongelmien vuoksi, osoittaa, että 67 LVU:n 437:stä tuomiosta – eli 15 prosenttia – koskee lapsia, jotka kasvavat kunniaväkivallan sorrossa.

SVT:n tarkistamat tuomiot koskevat 100 huostassa olevaa lasta ja teini-ikäistä. Suurin osa on tyttöjä, jotka ovat perheessään joutuneet fyysisen väkivallan kohteiksi. Useimmiten heitä lyö isä, mutta neljännes lapsista sanoo, että myös heidän äitinsä osallistuu pahoinpitelyyn.

Useita lakeja on tiukennettu viime vuosina. Ne koskevat pakkoavioliittoja, lapsiavioliittoja ja lakeja naisten sukuelinten silpomista vastaan, edellyttäen tiukempia rangaistuksia.

Kuitenkin vain harvat SVT:n tutkimista tapauksista ovat johtaneet tuomioon pahoinpitelystä pääasiassa siksi, että lapset eivät uskalla todistaa vanhempiaan vastaan oikeudessa.

– Perheen, sukulaisten ja sisarusten valtava painostus saa heidät lopulta perumaan todistuksensa ja vähättelemään kokemaansa väkivaltaa, sanoo Tukholman yliopiston tutkija Devin Rexvid, joka tarkastelee sosiaalipalvelujen ponnisteluja kunniatapauksissa.

Tyttö, joka ei halunnut mennä pakkonaimisiin, kertoo:

– Äiti sanoi: Sen sijaan, että pilaisit elämäni, sinun on parempi kuolla. Hän laittoi minut suihkuun ja kasteli jääkylmällä vedellä. Sitten hän löi minua metalliliuskalla paljaisiin jalkoihin ja hakkasi johdolla selkääni kuin olisin orja.

Tämäkin tyttö kuitenkin peruutti todistuksensa ennen oikeudenkäyntiä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että nuoret eivät usein ole valmiita myöskään hakemaan ulkopuolista apua.

– Näemme, että paitsi lapsista, myös vanhemmista tytöistä on tarpeen huolehtia. Sitä pidetään viimeisenä keinona pelastaa heidät naimisiin pakottamiselta tai sukupuolielinten silpomiselta, Devin Rexvid sanoo.

Kuvituskuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT