Paikallispoliisiasemien uudistustyö Lounais-Suomen poliisilaitoksella on edennyt. Kankaanpään, Kokemäen, Loimaan ja Uudenkaupungin sekä Paraisten ja Kemiönsaaren poliisiasemista tulee huhtikuun alussa yleispoliisiasemia.
Mikä yleispoliisiasema on, ja miten se eroaa nykyisistä poliisiasemista?
– Huhtikuun alusta alkaen näillä uudistuksessa mukana olevalla kuudella poliisiasemalla kaikki poliisit tekevät sekä valvonnan että rikostorjunnan töitä – kun tähän mennessä osa poliiseista on ollut kenttäpartioissa ja osa tutkinnassa, vastaa valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja, ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta.
Uudistuksen peruslähtökohtana on ollut parantaa alueiden valvontaa.
– Aktiivinen valvonta ja hälytystoiminta turvataan resursoinnilla. Lisäksi muutokset mahdollistavat aiempaa paremmin ennalta estävän valvonnan, Sundqvist sanoo.
”Poliisi siellä missä kansalaiset”
Valvontatyön lisääminen on mahdollista siksi, että kaikkein vaativimpien rikosasioiden esitutkinta siirretään isompien poliisiasemien hoidettavaksi. Samalla osa rikostorjunnan henkilöstöä siirtyy isommille poliisiasemille.
– Henkilöstömäärä pienemmillä poliisiasemilla siis hieman pienenee, mutta jäljelle jäävä henkilöstö pystyy paremmin käyttämään työaikaansa valvontaan eli näkymään siellä, missä kansalaisetkin ovat, Sundqvist tähdentää.
Esimerkiksi Turunmaalla ensisijaisesti valvontatyötä jatkossa tekee nykyiseen verrattuna nelinkertainen määrä partioita.
Asiointia lähipoliisiasemalla jatkossakin
Tärkeintä Sundqvistin mukaan uudistuksessa on se, että kulloinkin vallitsevan tilanteen mukaan poliisilla on mahdollisuus joustaa eli vaihdella painotuksia valvontatyön, hälytystehtävien ja rikostorjunnan töiden välillä.
Samanaikaisesti vaativien rikosasioiden laadukas selvittäminen turvataan, kun jutut ohjataan sinne, missä on jo valmiiksi niihin vaadittavaa erityisosaamista.
Vaikka osa rikosasioista siirtyy hoidettavaksi yleispoliisiasemoilta kauemmaksi, alueen asukkaat kuitenkin voivat jatkossakin asioida lähipoliisiasemalla.
– Lähtökohtaisesti näissä tapauksissa esimerkiksi kuulustelut pyritään aina hoitamaan asiakkaan kotia lähimmällä poliisiasemalla, Sundqvist kertoo.
Poliisin henkilöstöltä muutos edellyttää laajaa kouluttautumista, mikä on jo täydessä käynnissä.
Yleispoliisiasemien suunniteltua toimintamallia testataan kokeilujaksona vuoden 2024 loppuun, minkä jälkeen poliisilaitos arvioi ja päättää toiminnan jatkosta.
Kuvituskuva.