Ruotsi. Ensimmäistä kertaa vuoden 2005 jälkeen on Ruotsissa julkaistu raportti maahanmuuttajataustaisten ihmisten ja rikollisuuden välisestä yhteydestä, kertovat SVT Nyheter ja Aftonbladet julkaisemissaan artikkeleissa.
Suurin osa rikoksesta epäillyistä maahanmuuttajataustaisista on Ruotsissa syntyneitä, joilla on kaksi ulkomailla syntynyttä vanhempaa, osoittaa rikoksen ehkäisyn neuvoston Brån uusi raportti.
Uuden raportin mukaan ulkomailla syntyneitä rekisteröidään rikoksesta epäiltyinä 2,5 kertaa yleisemmin kuin niitä, joilla on kaksi kantaruotsalaista vanhempaa.
Niillä Ruotsissa syntyneillä, joilla on kaksi ulkomailla syntynyttä vanhempaa, rikollisuus on lähes kolme kertaa yleisempää kuin niillä, joilla on kaksi Ruotsissa syntynyttä vanhempaa, raportista selviää.
Samaan aikaan rikoksesta epäiltyjen osuus on pienentynyt kaikissa ryhmissä tutkimusjakson 2007–2018 aikana. Vähennys ei kuitenkaan koske kaikkia rikoksia.
Esimerkiksi huumausainerikollisuus on lisääntynyt kaikissa ryhmissä. Kuolemaan johtaneesta väkivallasta epäiltyjen ihmisten määrä on lisääntynyt niiden Ruotsissa syntyneiden ryhmässä, jossa on kaksi ulkomailla syntynyttä vanhempaa.
Rikostilastoissa on tehty useita kyselyitä ulkomailla syntyneiden yliedustuksista, mutta harvat niistä valaisevat syitä. Rikostutkimus viittaa yleensä riskitekijöihin, kuten siihen, että maahanmuuttajataustaisilla ihmisillä on keskimäärin pienemmät tulot, huonompi terveys tai henkisesti kuormittavampi elämä.
– Vaikka niillä Ruotsissa syntyneillä, joilla on kaksi ulkomailla syntynyttä vanhempaa, on suhteellisen suuri yliriski, he ovat kuitenkin pieni ryhmä väestöä ja he muodostavat suhteellisen pienen osan kaikista rekisteröidyistä rikoksista”, sanoo David Shannon lehdistötiedotteessa.
Brån raportin mukaan yksi tekijä joka tulee huomioida, on ikäjakauma ryhmissä. Siinä Ruotsissa syntyneiden ryhmässä, jossa on kaksi ulkomailla syntynyttä vanhempaa, on huomattavasti enemmän nuoria, kuin vastaavasti kantaruotsalaisilla vanhemmilla. Epäiltyjen rikollisten osuus on yleensä suurempi nuorten keskuudessa kuin ikääntyneiden, raportissa todetaan.
Kuvituskuva, arkisto.