Ruotsi. 60-vuotiaan miehen epäillään nostaneen kuolleen isänsä eläkkeen 16 vuoden ajalta. Tämä tekee yhteensä noin 1,4 miljoonaa Ruotsin kruunua, jonka Ruotsin viranomaiset ovat hänelle maksaneet. Poikaa syytetään nyt törkeästä petoksesta, kertoo SVT Nyheter.
Helmikuussa 2020 Ruotsin eläkevirasto sai nimettömän vihjeen: Eskilstunassa olevaan osoitteeseen rekisteröidyn 100-vuotiaan miehen väitettiin kuolleen vuosia sitten.
Esitutkinta aloitettiin ja mies kutsuttiin tapaamiseen henkilöllisyyden selvittämiseksi, mutta hän ei koskaan paikalle ilmestynyt.
Viranomainen sai Ruotsin Bukarestin suurlähetystön kautta kuolintodistuksen, joka osoitti miehen kuolleen Romaniassa vuonna 2001.
Tästä huolimatta takuueläkettä ja vanhuustukea oli maksettu vuodesta 2004 lähtien noin 1,4 miljoonaa kruunua.
Eläkettä nosti miehen samaan osoitteeseen rekisteröity poika, jolla oli määräysvalta isän tilille.
– Hänellä oli siten oikeus nostaa rahaa tililtä, sanoo syyttäjä Nicklas Hjertonsson SVT:lle.
Tapauksesta ilmoitettiin poliisille, ja poikaa syytetään nyt törkeästä petoksesta. Ruotsin eläkevirasto on vaatinut 750 000 kruunun vahingonkorvauksia vuodesta 2012 lähtien suoritetuista maksuista. Epäillyt rikokset vuosina 2004–2011 ovat vanhentuneet, eivätkä ne kuulu syytteen piiriin.
Epäilty kiistää rikoksen. Hän sanoo kuulustelussa, ettei muista, oliko se hän, joka nosti isänsä eläkettä. Kysyttäessä, kuka muu se olisi ollut, hän vastaa: ”Ehkä Jumala”.
Oikeudenkäynti pidettiin tällä viikolla Eskilstunan käräjäoikeudessa ja päätöstä odotetaan kahden viikon kuluttua, kertoo SVT.
***
Äskettäin Ruotsissa tehtiin kohdennettu tarkistus ilmoittamatta jääneistä ulkomaisista eläkkeistä. Muiden maiden maksamat eläkerahat vaikuttavat Ruotsista maksettavan eläkkeen määrään.
Kävi ilmi, että maksut perustuivat virheellisiin tietoihin yli puolessa tarkistetuista tapauksista, jolloin Ruotsin eläkevirasto ei tiennyt saajan ulkomaisesta eläkkeestä mitään.
Hyvinvointipetoksia kuvataan järjestäytyneen rikollisuuden tärkeäksi tulolähteeksi.
Ruotsin eläkevirasto selvittelee parhaillaan, kuinka laajasti rikolliset käyttävät eläkejärjestelmää hyväkseen, kertoo SVT toisessa artikkelissaan.