sunnuntai, 24 marraskuun, 2024

Mies putosi junaraiteelle Espoon Leppävaarassa mutta kukaan ei rientänyt apuun

Espoon Leppävaarassa tapahtui 28.10. tilanne, jossa mies putosi junaraiteelle ja jonkin aikaa putoamisen jälkeen asemalle saapunut juna osui mieheen. Poliisi ei epäile putoamiseen liittyvän rikosta, vaan kyseessä on tapaturma. Poliisi kuitenkin kertoo tiedottavansa tapauksesta toisesta syystä: kukaan ei pyrkinyt auttamaan raiteelle pudonnutta miestä ennen junan saapumista.

Juna-asemalla liikkui tapaturmaa edeltävällä hetkellä runsaasti ihmisiä. Laiturilla, jossa putoaminen tapahtui, oli paikalla kymmenkunta ihmistä. Vähintään yksi, mutta mahdollisesti useampi junaa odottanut henkilö näki putoamisen. Yksi heistä jopa kävi raiteen reunalla katsomassa kohti raiteella maannutta miestä, mutta siirtyi sitten kauemmas.

− Junaa laiturialueella odottamassa olleet olisivat voineet taulusta katsomalla huomata, että junan saapumiseen on aikaa muutamia minuutteja. Poliisin näkemyksen mukaan heillä olisi ollut mahdollisuus vähintään hälyttää apua välittömästi, kertoo rikosylikonstaapeli Kai Friman.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Rikoslaki: hengenvaarassa olevaa tulee mahdollisuuksien mukaan auttaa

Länsi-Uudenmaan poliisi ja Väylävirasto haluavat yhdessä muistuttaa, että hengenvaarassa olevaa ihmistä tulee mahdollisuuksien mukaan auttaa. Rikoslain mukaan henkilöä, joka tietää toisen olevan esimerkiksi hengenvaarassa, mutta joka ei anna tai hanki on tälle apua, jota häneltä kohtuudella voidaan edellyttää, voidaan epäillä pelastustoimen laiminlyönnistä. Seuraamuksena voi olla sakko tai enintään kuuden kuukauden vankeus.

− Vähintä, mitä junaraiteella tapahtuvan vaaratilanteen huomatessaan voi tehdä, on soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Mahdollisuuksien mukaan sivulliset voivat myös pyrkiä herättämään junakuljettajan huomion esimerkiksi heiluttamalla kättä, kertoo valmiuspäällikkö Arto Muukkonen Väylävirastosta.

Pääsääntönä kuitenkin on, että radalle ei saa koskaan mennä.

− Älä mene 1,5 metriä lähemmäksi laiturin reunaa, ellet nouse junaan tai poistu junasta, Muukkonen opastaa.

Poliisin tietoon pelastustoimen laiminlyömistä tulee onneksi harvoin. Viranomaiset kuitenkin toivovat, että Leppävaaran tapahtumien kaltaiset tilanteet eivät toistuisi.

− Kuten laki sen sanoo, jos tilanteessa voi jollakin tavalla antaa apua omaa terveyttään tai henkeään riskeeraamatta tai edes kutsua apua, tulisi jokaisen näin tehdä. Esimerkkimme tapauksessa yhtään henkeä ei menetetty, mutta tarina olisi voinut päättyä aivan toisin, rikosylikonstaapeli Friman ja valmiuspäällikkö Muukkonen toteavat.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT