Valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä poliisin ensi vuoden nettomenoiksi esitetään noin 794 miljoonaa euroa. Se on lähes viisi miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna. Poliisia tämä tietysti närkästyttää, koska nytkin jo joudutaan elämään reilusti yli varojen.
Asiaa käsittelee YLE 6.9. laajassa artikkelissaan.
Poliisin ensi vuoden budjetti uhkaa jäädä 35–40 miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mikäli budjettiriihessä ei muutoksia tule.
Poliisihallituksen näkemyksen mukaan resurssit ovat niukat ja virkavallan venymiskyky äärimmillään nykyiselläkin rahoituksella. Esitetty vähennys olisi siis vähintään keskikokoinen katastrofi.
35–40 miljoonan euron säästötarve vastaa yhden pienemmän poliisilaitoksen vuosimenoja. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen vuotuiset kulut ovat noin 39 miljoonaa euroa, artikkelissa sanotaan.
Suurimman osan poliisin rahoituksesta haukkaavat henkilöstökulut. Merkittäviä rahareikiä ovat myös toimitilat ja tietotekniikka.
Herää kysymys, miksi iänikuinen keskustelu poliisin rahoituksesta nousee esille lähes joka vuosi ennen budjettiriihtä.
Virkavallan periaatteellista ja poliittista uikutusta mediapelikentällä vaiko rahanjakajien puusilmäisyyttä poliisitoiminnan merkitystä kohtaan, artikkelissa kysytään.
Ei välttämättä kumpaakaan, arvelee hallintojohtaja Anne Aaltonen Poliisihallituksesta.
– Tämä on aihe, joka herättää keskustelua, koska turvallisuus on tärkeä asia ja koskettaa kaikkia.
Poliisihallituksen mukaan resurssit ovat olleet jo pitkään tiukat, eikä ongelma ole ihan äskettäin syntynyt.
Keskustelun viriäminen aina ennen budjettiriihtä kertoo Aaltosen mielestä myös siitä, että rahoituspäätökset tapaavat olla melko lyhytjänteisiä.
– Tämä on ollut vuosi kerrallaan selviytymistä. Olemme päässeet aina hetken eteenpäin, eikä poliisi ole pystynyt tekemään pitkäjänteistä suunnittelua.
Poliisihallitus on aiemminkin kritisoinut päättäjiä tempoilevasta ja lyhytjänteisestä rahoitusrakenteesta.
Poliisissa on toivottu pitkän aikavälin kehystason nostamista pistemäisyyteen ja korvamerkintään perustuvan linjan sijaan.
– Poliisi toimii osana tätä kohtuullisen nopeasti muuttuvaa yhteiskuntaa, ja varmaan sen poliisin tarpeen hahmottaminen on tarkalla tasolla vaikeaa, Aaltonen aprikoi YLE:lle antamassaan haastattelussa.