Helsinki. Poliisi sai tammikuun alussa vihjeen, että Kanta-Hämeessä asuvalla henkilöllä on hallussaan mahdollisesti aitoja susia. Luonnonvaraisen eläimen hallussapito on rikos. Helsingin poliisilaitoksessa viime syksystä asti toiminut eläimiin liittyviin rikoksiin kohdistunut tutkintaryhmä alkoi selvittää vihjettä.
‒ Kävi ilmi, että henkilö on toimittanut eläimen tai eläimiä tuttaviensa luokse ”piiloon”. Päädyimme lopulta tekemään kotietsinnän kolmeen eri kohteeseen Etelä-Suomessa. Löysimme yhteensä kolme eläintä, joiden asiantuntijat arvioivat olevan aitoja susia. Arvio tehtiin sekä eläinten ulkonäön että käyttäytymisen perusteella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.
Kotietsinnät tehtiin 9.1.2019. Helsingin käräjäoikeus vangitsi tapauksen pääepäillyn lauantaina 12.1.2019. Naista epäillään todennäköisin syin törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja luonnonsuojelurikoksesta. Myös kahta naisen tuttavaa, jotka olivat ottaneet eläimet luoksensa, epäillään luonnonsuojelurikoksista. Toista heistä epäillään lisäksi eläinsuojelurikoksesta.
Kolme eläintä jouduttiin lopettamaan välittömästi
Kaikki kolme eläintä, joiden epäillään olleen aitoja susia, jouduttiin lopettamaan välittömästi niiden kokeman kärsimyksen ja huonon kunnon vuoksi. Eläimet olivat arkoja, eivätkä olleet ihmisen käsiteltävissä. Kaikki eläimet olivat silminnähden stressaantuneita ja kärsivät sijoituspaikassaan.
‒ Kahta eläimistä pidettiin pimeässä ulkosaunassa, jossa ei ollut kotietsintähetkellä tarjolla ruokaa eikä vettä. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan kyseisten eläinten elämän jatkaminen olisi ollut vain kärsimyksen pitkittämistä. Kun eläinten alkuperästä ei ollut mitään tietoa, lopettaminen oli ainoa vaihtoehto. Pelko määrittelemättömien, sudelta näyttävien ja arkojen eläinten luontoon pääsemisestä oli myös varteenotettava uhkakuva, Hietala perustelee.
Lopetetuille eläimille tehdään dna-määrittelyt, jotta saadaan varmuus, oliko kyse aidoista susista. Tulokset eivät ole vielä tulleet. Vuodesta 2016 alkaen myös F1–F4 -luokan koirasusien maahantuonti on ollut Suomessa kiellettyä.
Esitutkinnassa on selvinnyt, että pääepäilty on joko tuonut eläimet Suomeen Venäjältä tai ottanut ne luonnosta. Poliisi epäilee, että motiivina on ollut niin sanottujen koirasusien risteyttäminen. Koirasudet ovat suden ja koiran risteytymiä tai niiden jälkeläisiä.
‒ Vangittu pääepäilty on kasvattanut koirasusia jo vuosien ajan. Hänen tilallaan oli kotietsinnän aikaan yli 60 koiraa, joista osa oli koirasusia ja osa muita koiria. Tilalla oli myös muita eläimiä. Poliisin tietoon on tullut, että epäilty on pitänyt eläimiä puutteellisissa olosuhteissa vuosien ajan ja kohtelu on todistajien mukaan ollut epäasiallista. Tutkinnassa on tullut esille sellaisia asioita, että häntä epäillään myös törkeästä eläinsuojelurikoksesta.
Poliisi selvittää parhaillaan, miten lopetetut eläimet on tuotu maahan ja onko toimintaan liittyen syytä epäillä myös talousrikoksia. Esitutkinta on varsin laaja ja vasta alkuvaiheessa.
Helsingin poliisilaitoksen eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmän tavoittaa sähköpostitse osoitteesta elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi. Ryhmä tutkii pääasiassa Helsingin alueella tapahtuneita rikoksia.