Oulu
Rikosten kokonaismäärä on jatkanut selkeää vähenemistään
Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli tammi-syyskuun 2017 aikana lähes 5 000 rikosta vähemmän kuin edellisvuoden vastaavana ajankohtana. Viime vuonna määrä oli noin 47 500 ja tänä vuonna runsaat 42 500, joka tarkoittaa yli kymmenen prosentin vähennystä. Koko maan tasolla kaikkien poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä väheni myös, mutta selvästi vähemmän kuin Oulun poliisilaitoksen alueella.
Omaisuusrikokset vähentyneet kautta linjan
Suurin osa niin Oulun poliisilaitoksen kuin poliisin yleensäkin tietoon tulevasta rikollisuudesta kohdistuu omaisuuteen. Kuluvan vuoden tammi-syyskuussa Oulun poliisin tietoon tuli yhteensä noin 12 000 omaisuusrikosta – viime vuonna määrä oli noin 500 kappaletta suurempi. Kehitys oli samansuuntaista myös omaisuusrikoksia tarkemmin tarkasteltaessa – ainoastaan mökkimurroissa määrä oli edellisvuotta suurempi. Moottorikulkuneuvojen käyttövarkauksien ja niihin kohdistuneiden murtojen määrä jatkoi jo useamman vuoden voimakasta vähentymistään.
Poliisin tietoon tulleen väkivallan määrä on kääntynyt nousuun
Oulun poliisin tietoon tuli erilaisia väkivaltarikoksia kuluvan vuoden tammi-syyskuussa noin 140 kappaletta enemmän kuin edellisvuonna (+6,6%). Näistä suurin osa on pahoinpitelyrikoksia joko yleisellä tai yksityisellä paikalla – molemmat ovat kasvaneet mutta yleisellä paikalla tapahtuneet selvästi enemmän. Mitään selkeää syytä tai paikkaa pahoinpitelyn määrän kasvulle ei löydy, vaan kasvua on tapahtunut niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Myös törkeimpien väkivaltarikosten määrällinen kehitys on ollut kielteistä – henkirikoksia Oulun poliisilaitoksen alueella on tänä vuonna tapahtunut seitsemän, kun määrä oli viime vuonna kolme syyskuun loppuun mennessä. Myös henkirikosten yritysten sekä törkeiden pahoinpitelyjen määrä kasvoi kuten valtakunnallisestikin, totesi apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta huolestuneena.
Pahoinpitelyrikoksia tuli Oulun poliisin tietoon hieman alle 2 200 kappaletta, joissa rikoksesta epäilty on tiedossa noin 1 900 tapauksessa. Näistä ulkomaan kansalaisia on 170 henkilöä eli yhdeksän prosenttia kaikista pahoinpitelyrikosten epäillyistä. Viime vuoden tammi-syyskuuhun verrattuna ulkomaalaisten osuudessa ei ollut merkittävää kasvua.
Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan mukaan valtaosassa sellaisista pahoinpitelyistä, joissa ulkomaalainen henkilö on asianomistajana tai rikoksesta epäiltynä, myös toinen osapuoli on ollut ulkomaalainen. Toki joukossa on myös kourallinen tapauksia, joissa toisena, joko antavana tai saavana osapuolena on suomalainen henkilö ja toisena ulkomaalainen. Myös valtakunnallisesti tarkasteltuna tilanne on hyvin samankaltainen.
Kaikkien seksuaalirikosten määrä on lisääntynyt, ulkomaalaisten rikoksesta epäiltyjen osuus kääntynyt laskuun
Erilaisia seksuaalirikoksia Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli 231 kappaletta kun edellisvuonna tammi-syyskuussa määrä oli 186. Prosentuaalisesti tuo tarkoittaa lähes neljänneksen kasvua. Raiskausrikoksia Oulun poliisin tietoon tuli tammi-syyskuussa 11 kappaletta enemmän. Lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä ilmoitettiin lähes puolet enemmän kuin edellisvuonna – lisäystä oli 32 kappaletta mutta vailla selkeää selittävää tekijää. Muut seksuaalirikokset, kuten seksuaaliset ahdistelut, ovat puolestaan kääntyneet selvään laskuun. Ahdisteluista on tehty nyt 24 rikosilmoitusta, kun vuosi sitten niitä oli 31 (-22,6% %). Näistä 14 tapauksessa rikoksesta epäilty on poliisin tiedossa. Heistä vain kaksi on ulkomaalaisia. Ulkomaalaisten suhteellinen osuus seksuaalisen ahdistelun epäiltynä oli viime vuonna 50 prosenttia ja tänä vuonna 14 prosenttia. Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta toteaa tyytyväisenä, että poliisi voi määrätietoisen valistustyön seurauksena ottaa myönteisestä kehityksestä ainakin osittain kunniaa.
Karnarannan mukaan raiskausrikokset lisääntyivät yli 20 prosentilla. Kuluvana vuonna syyskuun loppuun mennessä Oulun poliisin tietoon on tullut 65 raiskausta kun niitä vuosi sitten tuli tietoon 54. Näissä ulkomaalaisten suhteellinen osuus on suuri siihen nähden, minkä verran heitä poliisilaitoksen alueella asuu. Raiskauksesta epäillyistä noin kolmannes oli ulkomaalaisia – prosenttiosuus pieneni viime vuodesta, vaikka epäiltyjen lukumäärä olikin kaksi kappaletta suurempi kuin vuonna 2016.
Enää runsas kolmannes petosrikoksista tapahtuu netissä – rikostutkinta on tehokasta, tekijä jää lähes aina kiinni
Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan mukaan poliisin tulkinta nettipetosten määrän vähenemiselle (-19,8%) on kansalaisten valveutuneisuuden kasvu – tuohon on omalta osaltaan vaikuttanut poliisin aktiivinen tiedottaminen asiasta niin nettisivuilla kuin sosiaalisessa mediassakin. Oulun poliisilaitos on panostanut sekä petosrikosten ennaltaehkäisyyn tiedottamisella ja havaittuihin rikoksiin nopealla puuttumisella ja keskittämällä tutkintaa. Petosrikokset ovatkin kokonaisuudessaan vähentyneet viime vuoden tammi-syyskuuhun verrattuna yli 400 kappaleella (-18,7%). Paljon julkisuudessa esiintyneestä ns. valepoliisi-ilmiöstä huolimatta myös petosten yritykset ovat vähentyneet lähes neljänneksen viime vuodesta.
Kaupankäynti siirtyy koko ajan enemmän ja enemmän nettiin. Luotettava tunnistautuminen on ensiarvoisen tärkeää. Verkkokaupat ovatkin entistä tarkempia tilaajan henkilöllisyydestä ja varmistavat hiemankaan epäilyttävissä tapauksissa tämän asian. Petetyksi tulleen kaupankävijän kannattaa antaa palautetta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kaupalle, etteivät huijaukset jatkuisi.
Kaikkien huumausainerikosten määrä kasvussa
Kaikkiaan huumausainerikoksia Oulun poliisin tietoon tuli tammi-syyskuussa lähes 1 100 kappaletta, jossa on edellisvuoteen verrattuna kasvua yli 20 prosenttia. Törkeitä huumausainerikoksia poliisin tietoon tuli viime vuoden tammi-syyskuussa 25 kappaletta ja kuluvana vuonna 20. Takavarikoitujen huumausaineiden määrä on kuitenkin huomattavasti edellisvuotta suurempi, minkä voidaan apulaispoliisipäällikkö Arto Karnarannan mukaan tulkita tarkoittavan, että Oulun poliisi on päässyt entistä suurempien salakuljetusorganisaatioiden jäljille. Huumausaineiden käyttörikoksia poliisin tietoon on tänä vuonna tullut 643 kappaletta kun määrä vuoden 2016 tammi-syyskuussa oli 595 (+8,1 %).
Liikenneturvallisuudessa tilanne on säilynyt hyvänä
Oulun poliisi kirjasi kuluvan vuoden tammi-syyskuussa noin 4 300 liikenneturvallisuuden vaarantamista – määrä on 13 prosenttia edellisvuotta pienempi. Törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin on puututtu edellisvuotta tasolla – määrä oli vuoden 2016 tammi-syyskuussa kolme kappaletta suurempi kuin tänä vuonna. Rattijuopumusten määrän myönteinen kehitys on jatkunut – kokonaisuudessaan niitä tuli Oulun poliisin tietoon tammi-syyskuussa 16 prosenttia edellisvuotta vähemmän.
Kiireellisten hälytystehtävien määrä edelleen vähenemässä
Oulun poliisille annettiin hoidettavaksi tammi-syyskuun 2017 aikana 67 200 tehtävää, joista kiireellisesti tai muutoin välittömästi hoidettavia oli 37 800 kappaletta. Edellisenä vuonna määrät olivat 67 000 ja 38 400. Tehtävät ovat siis kaikkiaan lisääntyneet 124 kappaleella (+0,2%) – hälytystehtäviä sen sijaan Oulun poliisilla oli runsaat neljä prosenttia vähemmän. Kotihälytystehtävien määrä väheni kahdella prosentilla. Koteihin poliisi hälytettiin kuitenkin 6 260 kertaa erilaisista syistä. Näistä noin 300 tapauksessa perheväkivalta johti rikostutkintaan.
Henkilökorttien kysyntä jatkuu vahvana – passimäärissä laskua
Oulun poliisilaitokselta on myönnetty kuluvana vuonna runsaat 45 000 passia ja 10 600 henkilökorttia. Passien määrä edellisvuoteen verrattuna oli runsaat seitsemän prosenttia pienempi kuin taas henkilökortteja myönnettiin kolmannes enemmän. Aseluvat muodostavat myös ison kokonaisuuden myönnetyistä ja myydyistä luvista. Niitä on kuluvana vuonna myönnetty noin 6 300 kappaletta, mikä on neljä prosenttia viime vuotta vähemmän.
Uusia turvapaikanhakijoita ei ole ruuhkaksi saakka
Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä Oulun poliisilaitokselle on tullut noin 285 turvapaikanhakijaa. Suurin osa heistä on EU:n sisäisinä siirtoina saapuneita turvapaikanhakijoita. Turvapaikanhakijatilanne on tällä hetkellä rauhallinen ja turvallisuustilanne kokonaisuus huomioiden hyvä. Oulun poliisi on varautunut siihen, että lisääntyvä kielteisten päätösten määrä saattaa vaikuttaa tilanteeseen.
Oulun poliisi on poistanut tämän vuoden tammi-syyskuussa maasta yhteensä 165 henkilöä.