Helsingin poliisille on tehty parin päivän sisällä muutama uusi ilmoitus niin sanotuista valepoliisitapauksista. Poliisi muistuttaa, ettei viranomaiset koskaan pyydä puhelimessa, kadulla tai kotiovella verkkopankkitunnuksia, pin-koodia tai käske jättämään pankkikortteja julkiselle paikalle.
Huijauksen kohteeksi joutuneet henkilöt ovat syntyneet 1920- ja 1930-luvuilla. Henkilöihin on ollut yhteydessä puhelimitse mies, joka on väittänyt olevansa poliisi ja selvittävänsä esimerkiksi laajaa rahanhuijausrikosta.
– Soittaja on kertonut henkilöiden tilillä olevien varojen olevan vaarassa ja neuvonut henkilöitä jättämään pankkikortit tiettyyn paikkaan kadulle. Soittajan mukaan tämä olisi ansa huijareille, jotka poliisi tahtoo napata. Henkilöiltä on pyydetty myös verkkopankkitunnuksia ja pin-koodeja. Puheluita on tullut samoille henkilöille useita, kertoo tutkinnanjohtaja, poliisitarkastaja Klaus Geiger Helsingin poliisilaitokselta.
– Ainakin kaksi henkilöä on vienyt korttinsa huijareiden pyytämään paikkaan. Kummankaan tililtä ei kuitenkaan ehditty viedä rahaa ennen kuin heille selvisi, että heitä on huijattu, Geiger jatkaa.
Huijari tai huijarit ovat käyttäneet myös toista tarinaa. Jälleen henkilölle on soitettu, ja soittaja on kertonut olevansa poliisi tai tullivirkailija. Soittaja on väittänyt, että henkilön laskuun on ostettu tai tilattu elektroniikkaa. Tämän jälkeen soittaja on tiedustellut verkkopankkitunnuksia tai tilitietoja. Joissain tapauksissa henkilölle on kerrottu, että tämän kortti on kopioitu, eikä sitä saa käyttää tai että tililtä on siirretty rahaa muualle.
Mikäli epäilee joutuneensa valepoliisihuijauksen kohteeksi, tulee asiasta tehdä rikosilmoitus ja huijareiden käsiin joutuneet pankkikortit tai pankkitunnukset on suljettava välittömästi. Myös huijausyrityksestä kannattaa ilmoittaa poliisille.
Poliisi kehottaa vanhusten läheisiä varoittamaan vanhuksia huijauksista ja käymään heidän kanssaan yhdessä läpi poliisin neuvot.
Tapauksia tutkitaan törkeän petoksen yrityksinä ja virkavallan anastuksina.