Hayder Abduljabbar Al-hmedawi tuli perheineen Irakista Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015, jolloin pakolaiskriisi oli akuuteimmillaan ja Suomeen tuli 32 500 turvapaikanhakijaa. Hän puukotti entistä puolisoaan ja tämän ystävää perhetapaamisen jälkeen Pohjois-Haagassa Helsingissä sunnuntaina 3. maaliskuuta noin kello 12.30. Tässä yhteydessä myös Al-Hmedawin ja hänen entisen vaimonsa yhteiset lapset saivat vammoja.
Poliisin arvion mukaan Al-Hmedawi pakoilee nyt Irakissa sukulaistensa luona. Hiljattain Al-Hmedawi tai joku hänen puolestaan julkaisi rikoksen uhrille osoitettuja videoita. Videoilla Al-Hmedawi esiintyy lastensa kanssa ja kertoo ikävöivänsä heitä. Poliisilla ei ole varmaa paikkatietoa siitä, mistä videot on verkkoon ladattu, mutta todennäköisesti Irakista.
Lisäksi epäilty on jo aiemmin ladannut verkkoon videoita, joita voidaan pitää uhkauksina. Poliisin tiedossa on myös Youtubeen välitettyä suorempaa uhkailua.
Al-Hmedawi on poissaolevana julistettu vangituksi muun muassa murhan yrityksestä epäiltynä. Hänet on myös lisätty Euroopan poliisijärjestö Europolin Europe’s Most Wanted -listalle, eli etsityimpien rikollisten joukkoon. Hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.
Poliisi keskustelee syyttäjän kanssa mahdollisista toimenpiteistä, vaikka se ei olekaan mitenkään yksinkertainen kysymys. On vaikea arvioida pystytäänkö Al-Hmedawi saamaan kiinni Irakista. Siinäkään tapauksessa häneltä tuskin saataisiin ulosmitattua korvauksia rikoksen uhreille. Parhaimmassa tapauksessa hänet saataisiin Irakista kiinni, tuotaisiin Suomeen oikeuteen, joka langettaisi vankeustuomion. Vankeustuomion jälkeen hänet taas todennäköisesti karkotettaisiin Irakiin, joka ei välttämättä enää haluaisi ottaa häntä vastaan.
Al-Hmedawin 28-vuotias veli vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona 6. maaliskuuta todennäköisin syin epäiltynä osallisuudesta murhan yritykseen. Lisäksi yksi henkilö on epäiltynä avunannosta rikokseen, sillä poliisi epäilee hänen auttaneen Al-Hmedawia pakomatkan aikana.
Kunniakäsityksiin liittyvässä väkivallassa on tyypillistä, että perhe on eri asteisesti mukana, jopa aktiivisesti tai ainakin tukemassa tekijää tai painostamassa uhria.