Kaakkois-Suomen poliisi järjestää syyskuun loppupuolella 6. -luokkalaisille suunnatun koulukiertueen. Tavoitteena on kahden viikon aikana tavoittaa kuutosluokkalaisten ikäluokka. Valistusluennoilla oppilaille kerrotaan yleisimmistä nuorten tekemistä laittomista teoista ja niiden seurauksista. Lisäksi jaamme tietoa siitä, kuinka tällaisen teon voi tunnistaa, ja kuinka toimia, jos joutuu itse uhriksi tai todistaa rikoksen.
Valistuskiertue on yksi Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen toimenpide nuorisorikollisuuden torjumiseksi lisäämällä lasten ja nuorten tietoisuutta lain rajoista ja mahdollisten lainvastaisten tekojen seuraamuksista. Luennon teemoina ovat päihteet, kiusaaminen ja väkivalta, seksuaalinen itsemääräämisoikeus sekä sosiaalinen media. Teemat ovat valikoituneet sen mukaan, mitkä ilmiöt ja teemat näkyvät poliisille nuorten toiminnassa.
– Lapsille ja nuorille on tärkeää puhua näistä asioista. Kertoa, missä laittoman toiminnan rajat menevät ja mitä niiden rajojen ylittämisestä voi seurata, sanoo poliisipäällikkö Ari Karvonen.
Kaakkois-Suomessa etenkin nuorten väkivaltarikollisuus kasvaa vauhdilla. Se huolestuttaa poliisia. Nuorten tekemissä rikoksissa useimmiten myös uhri on lapsi tai nuori. Kaakossa tälle vuodelle ennustetaan alle 15-vuotiaiden uhrien määrän kasvavan noin 18 prosenttia.
Nuorten tekemässä väkivaltarikollisuudessa korostuu tapahtumapaikkana koulujen lähiympäristö.
– Poliisihan ei puhu kiusaamisesta, sellaista rikosta ei ole olemassa. Mutta moni kiusaamiseksi kutsuttu teko voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Toisen lyöminen ja maahan tönäiseminen on pahoinpitely, näin se vain on, sanoo Karvonen.
Se, että alle 15-vuotias ei voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen, eli saada rangaistusta rikoksesta, ei poista vastuuta laittomasta teosta.
– Myös alle 15-vuotias joutuu selvittämään asiat, ja ne voivat tulla myös poliisille käsiteltäväksi. Vahingonkorvausvastuu koskee ihan kaiken ikäisiä, Karvonen muistuttaa.
Sen lisäksi, että lapset ja nuoret ymmärtävät tekojensa seuraamukset, on heidän tärkeä myös osata tunnistaa omat rajansa ja tietää kuinka suojautua rikoksia vastaan. Poliisin valistusluennolla tärkeä painopiste onkin sillä, miten voi tunnistaa niin sanotun sopivan toiminnan rajat ja kuinka toimia tilanteissa, joissa nuo rajat menevät rikki.
Jatkuva älypuhelimien läsnäolo ja sosiaalisen median käyttö ovat tuoneet uudenlaisia haasteita lasten ja nuorten arkeen. Erilaiset sometrendit näkyvät myös poliisille. Nöyryyttämisvideot, loukkaavien kuvien ja tekstien julkaiseminen sekä alastonkuvien lähettely on ikävä kyllä arkipäivää. Nämä ovat etenkin uhrille hyvin raskaita ja pitkäkantoisia asioita.
– Lasten ja nuorten kanssa on käytävä aktiivista keskustelua siitä, että puhelimessa oleva maailma ei eroa millään tavalla muusta elämästä. Myös siellä on säännöt. Tästä keskustelusta iso vastuu on huoltajilla, mutta me poliisit haluamme kantaa kortemme kekoon, sanoo Karvonen.
Poliisipäällikkö Karvosen mukaan kysyntää poliisin kouluvierailuille on ollut paljon. Nyt tähän toiveeseen vastataan, ja Kaakkois-Suomen poliisilaitos aikookin tehdä 6.-luokkalaisille suunnatusta valistusluennosta jokavuotisen.
Kuvituskuva.