lauantai, 23 marraskuun, 2024

Poliisi jatkaa Turun Majakkarannan puukotuksen selvittämistä – taustalla kostomotiivi

Turku. Lounais-Suomen poliisi on jatkanut lauantaina Turun Majakkarannassa tapahtuneen vakavan väkivaltatapauksen rikostutkintaa. Poliisi tulee esittämään kahta nuorta vangittavaksi epäiltynä tapon yrityksestä, tiedotteessa sanotaan.

Esitutkinnan perusteella epäiltyjen väkivallantekojen taustalla oli kostomotiivi. Epäiltyjen tarkoitus oli käyttää väkivaltaa kostona, mutta kostoaikeet kohdistettiin täysin vääriin henkilöihin.

Tilanne eskaloitui nopeasti, kun Hirvensalosta bussilla kaupunkiin matkalla ollut noin kymmenen hengen seurue jäi pois kyydistä Majakkarannan kohdalla ja hyökkäsi varoittamatta ja ilman syytä paikalla olleiden nuorten kimppuun.

Poliisin tullessa paikalle tilanne oli hyvin sekava. Esitutkinnassa ilmenneiden seikkojen perusteella väkivaltaisesta tapahtumaketjusta epäillään vähintään kolmea alaikäistä nuorta.

Poliisi otti pian tapahtuneen jälkeen kiinni kaksi 17-vuotiasta poikaa, joita esitetään myöhemmin tällä viikolla vangittavaksi epäiltynä ainakin tapon yrityksestä.

Rikoskokonaisuuden tutkintaa jatketaan myös törkeän pahoinpitelyn rikosnimikkeellä.
Asiakokonaisuudessa on kolme asianomistajaa, joista kahta puukotettiin. Toinen selvisi vähäisin vammoin, toinen uhri sai hengenvaaralliset vammat ja hän on yhä sairaalahoidossa. Kolmatta pahoinpideltiin nyrkein ja potkimalla.

Yksityiskohtia selvitetään

Poliisilla on alustava käsitys tapahtumien kulusta, mutta osallisten roolit ja eri väkivallantekojen yksityiskohdat täsmentyvät esitutkinnan edetessä.

Osallisia on vielä tavoittamatta, joten poliisi pyytää mahdollisesti jotain asiasta tietäviä ottamaan yhteyttä vakavan rikoskokonaisuuden selvittämiseksi. Tapahtumaan liittyvistä tiedoista tai muista havainnoista voi ilmoittaa poliisille esimerkiksi WhatsApp-viestillä numeroon 050 411 7655 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Majakkarannassa oli tapahtumahetkellä paikalla noin 20 nuorta, osa selvästi päihtyneitä. Huhujen välttämiseksi poliisi selventää osallisten taustoja.

– Esimerkiksi etninen tausta ei määrittele tapahtumia millään tavoin. Mikään lauantaisessa väkivallanteossa ei myöskään viittaa ns. katujengi-ilmiöön. Epäillyillä on nuoresta iästään huolimatta runsaasti vakavaa rikostaustaa, muun muassa väkivaltarikoksia, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Lamppu.

Tapahtumat eivät myöskään liity varsinaisesti Majakkarantaan alueena, koska kyseinen paikka valikoitui väkivallanteon tapahtumapaikaksi pelkän sattuman takia.

Viikoittain keskustelua ja kohtaamisia nuorten kanssa 

Tuore väkivallanteko on herättänyt paikallisesti paljon julkista keskustelua ja huolta paitsi nuorten väkivaltaisesta käyttäytymisestä myös toisaalta nuorten turvallisuudesta.

Poliisi suhtautuu vakavasti alueen asukkaiden huoleen. Siksi poliisin, muiden viranomaisten ja toimijoiden ennalta estävän työn tarve ja merkitys korostuvat entisestään.

– Tapaamme viikoittain nuoria kouluissa ja julkisilla paikoilla. Useimmiten kohtaamiset ovat tavanomaista kanssakäymistä ja nuorten kanssa keskustelua, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävästä toiminnosta vastaava ylikomisario Toni Sjöblom.

Vain harvoin syynä on jollain tavalla häiritsevä tai lainvastainen käyttäytyminen.

– Samalla tunnistamme paikkoja ja kohdistamme työpanostamme myös sinne, missä häiriöitä ilmenee, Sjöblom sanoo.

Vakavien rikosten taustalla laajat ongelmat

Laaja-alaisesta ennalta estävästä työstä huolimatta Lounais-Suomen poliisi on rikosasioiden selvittelyn vuoksi ollut tänä vuonna tekemisissä jo yli tuhannen nuoren kanssa. Pääasiallisesti näissä tapauksissa epäiltyjen asiat käsitellään poliisin ennalta estävän toiminnan yksikössä moniammatillisessa yhteistyössä sosiaali- ja terveystoimen sekä nuorisotoimen kanssa.

Valtaosa alaikäisten rikosepäilyistä liittyy näpistyksiin, liikennerikoksiin, vahingontekoihin, pahoinpitelyihin sekä erityisesti sosiaalisessa mediassa tapahtuviin kunnianloukkauksiin ja laittomiin uhkauksiin. Valtaosan kohdalla asiointi poliisin kanssa päättyy yhteen kertaan.

– Kun alaikäinen joutuu epäillyksi vakavasta rikoksesta, on taustalla useimmiten pitkäaikaista oirehdintaa esimerkiksi väkivallan tai päihteiden muodossa sekä muita vastoinkäymisiä, kuten perheen sisäisiä ongelmia ja elämänhallinnan haasteita, Sjöblom kuvailee.

Osoitettu tuki ei ole auttanut riittävästi.

– Tällöin on selvää, että viranomaisten ja toimijoiden työssä on jollain tasolla epäonnistuttu tai tukitoimet eivät ole olleet toimivia.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT