lauantai, 23 marraskuun, 2024

Poliisi muistuttaa: Loukkaantunutta luonnonvaraista eläintä kuuluu auttaa

Länsi-Uudenmaan poliisi hoitaa vuosittain yli tuhat eläimiin liittyvää tehtävää. Osa tehtävistä liittyy koti- ja tuotantoeläimiin, mutta usein kyseessä on luonnonvarainen eläin, johon ihminen on joko kirjaimellisesti tai muussa yhteydessä törmännyt. Mitä tällaisessa tilanteessa tulisi huomioida?

Tyypillisiä poliisille tulevia luonnonvaraisia eläimiä koskevia tehtäviä ovat kolarit. Länsi-Uudellamaalla erityisesti peuraeläinkolarit ovat yleisiä, ja tiettyinä vuodenaikoina niitä tapahtuu jopa kymmeniä päivässä.

− Liikenteen tiimoilta poliisi saa säännöllisesti ilmoituksia myös riista-aidan väärälle puolelle päätyneistä eläimistä, kuten hirvistä, jotka aiheuttavat vaaraa liikenteessä. Lisäksi alueen asukkaat ilmoittavat usein asuinalueeltaan löytämistään loukkaantuneista eläimistä, kuten linnuista. Poliisille välitetään myös tietoa esimerkiksi asutuksen lähettyvillä liikkuneista susista, kertoo ylikomisario Juha Rosendahl.

Luonnonvaraisen eläimen kohtelua määrittävät useat lait, kuten luonnonsuojelulaki, eläinsuojelulaki sekä metsästyslaki. Lakien valvomisesta vastaavat viranomaiset eli poliisi, ELY-keskus ja virkaeläinlääkärit. Eri laeissa on myös säädetty, mitä viranomaisen, ja tavallisen kansalaisen, velvollisuuksiin kuuluu.

Rosendahl korostaa, että loukkaantunutta tai vaikkapa johonkin jumiin jäänyttä luonnonvaraista eläintä kuuluu auttaa, sillä se on jokaisen oikeus ja velvollisuus. Jos itse ei voi auttaa eläintä, on jokainen velvollinen hankkimaan apua. Viranomainen, kuten poliisi tai pelastuslaitoksen työntekijä, voi auttaa esimerkiksi irrottamaan eläimen. Jos eläin on loukkaantunut, eikä selviäisi itse luonnossa, lopettamismääräyksen voi antaa ja toteuttaa poliisi tai muu eläinsuojeluviranomainen.

Muutama muistisääntö loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen kohtaamiseen:

  • Loukkaantunut eläin voi puolustautua tai paeta vammautuneena, joten lähesty sitä varovasti. Loukkaantunut eläin ei saa kärsiä. Se tulee lopettaa niin, että eläimelle ei aiheudu tarpeetonta kipua tai kärsimystä.
  • Jos olet ajanut autolla pienikokoisen luonnonvaraisen eläimen päälle, siirrä se mahdollisuuksien mukaan pois tiealueelta.
  • Hirvieläinten ja suurpetojen osalta tulee aina soittaa poliisille. Jos kyseessä on esimerkiksi liikenteessä loukkaantunut karhu tai villisika, pysy autossa ja soita 112. Karhu ja villisika ovat loukkaantuneena vaarallisia, eikä niitä pidä koskaan lähestyä itse.
  • Asutulta alueelta kuolleena löydetyt luonnonvaraiset eläimet voit haudata tai hävittää sekajätteen mukana. Älä koske eläimeen paljain käsin, vaan kääri se esimerkiksi sanomalehteen.
  • Muista, että rauhoitettua eläintä ei saa ottaa haltuun.
  • Kuolleena löydetty riistaeläin kuuluu alueen metsästysoikeuden haltijalle. Löydöstä voi ilmoittaa riistanhoitoyhdistykselle. Jos kuolleena löydetty riistaeläin aiheuttaa haittaa, voi haittaa kärsivä haudata tai hävittää sen omalla kustannuksella.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT