Pirkanmaalla kokoontui viikonloppuna kolme eri miittiä. Niiden osallistujat aiheuttivat runsaasti vaaratilanteita ja poliisi puuttui satojen osallistujien toimintaan, tiedottaa Sisä-Suomen poliisilaitos.
Miitteihin osallistuneet liikkuivat Nokian, Pirkkalan, Tampereen ja Lempäälän alueilla lauantai-illan ja yön aikana. Yhteensä osallistujia kulkuneuvoineen oli poliisin arvion mukaan ainakin tuhat. Osallistujia oli liikkeellä niin mopoilla, kevytmoottoripyörillä, moottoripyörillä, mopoautoilla, henkilöautoilla perävaunuineen kuin mönkijöillä.
Meno yltyi välillä varsin vaaralliseksi, kun osallistujat muun muassa keulivat, kiihdyttelivät ja jotkut ajoivat poliisia karkuun. Poliisi puuttui miiteissä useisiin epäiltyihin rikoksiin. Miittiin osallistuneille tulleita seurauksia olivat muun muassa:
– törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, 3 rikosilmoitusta
– kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, 4 rikosilmoitusta
– liikennevirhemaksuja 3 kpl
– ajokieltoja 6 kpl
– satoja suullisia huomautuksia
– sakkomääräyksiä ja vaatimuksia eriasteisista rikoksista 7 kpl
– useita lastensuojeluilmoituksia
– valvontailmoituksia 1 kpl
– noin 300 poistettua henkilöä
– kymmeniä poistettuja autokuntia
– rikosperusteisia kiinniottoja 1 kpl
Keskustelua tarvitaan edelleen
Useita poliisipartioita oli kiinni tehtävällä tunteja. Poliisi käytti apunaan myös drooneja.
– Valvonnalla ehdittiin puuttumaan vain osaan rikoksista. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että väkeä ja ajoneuvoja oli valtava määrä. Riskit vakaville henkilövahingoille kasvaa merkittävästi tämän kaltaisissa luvattomissa tapahtumissa, toteaa komisario Tomi Koponen.
-Vanhemmat, keskustelkaa miiteistä ja niissä käyttäytymisestä nuortenne kanssa. Poliisi ei pysty valvomaan näiden luvattomien miittien turvallisuutta, eikä esimerkiksi lauantaina olisi ollut mitään takeita, että hätätilanteessa paikalle olisi päässyt palo- tai pelastuskalustoa nuorten keskelle, Koponen jatkaa.
-Pidimme miittien turvallisuudesta tiedotustilaisuudet toukokuun lopussa, jolloin asiasta on varmaan keskusteltu monissa kodeissa, mutta vielä voisi keskustella turvallisesta liikennekäyttäytymisestä nuorten kanssa uudelleen, Koponen sanoo.
Nuorten ja viranomaisten yhteistyöllä onnistuneita tapahtumia
Miittejä voi järjestää myös turvallisesti. Viranomaisten ohjeistuksen mukaisella suunnittelulla ja toteutuksella tapahtuman mahdolliset riskit on huomioitu etukäteen.
– Poliisi vetoaa, että miitit järjestettäisiin suunnitelmallisesti ja viranomaisten kanssa yhteistyössä. Miitit ovat laadultaan sellaisia, että ne vaativat aina yleisötilaisuusilmoituksen. Se tulisi tehdä viimeistään viittä vuorokautta ennen tapahtumaa. Poliisi käsittelee ilmoituksen ja varmistaa, että tapahtuman lainmukaista järjestämistä varten on tehty tarvittavat suunnitelmat ja hankittu tarvittavat muut luvat. Niitä voivat olla esimerkiksi alueenkäyttölupa, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, vastuuvakuutus, liikenteenohjaussuunnitelma ja melupäätös, kertoo komisario Sari Pöntinen.
– Näin toimien pyritään varmistamaan, että miitti olisi mahdollisimman turvallinen tapahtuma niin osallistujille kuin sitä seuraavalle yleisöllekin. Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella on tänäkin vuonna järjestetty lainmukaisia miittejä yhteistyössä nuorten kanssa ja ne ovat onnistuneet erittäin hyvin. Poliisi ohjeistaa ja avustaa varmasti suunnittelussa, joten toivomme nuorten ottavan matalalla kynnyksellä yhteyttä miittejä suunnitellessaan, Pöntinen toteaa.
Kuvituskuva, ei liity tapauksiin.