Helsinki. Hälytystehtävien ja rikosten määrä Helsingissä jatkaa kasvuaan. Poliisi jalkautuu näkyvästi paikkoihin, joissa ihmiset viettävät aikaansa, tiedottaa Helsingin poliisilaitos.
Hälytystehtävien määrä Helsingissä on kasvanut viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden noin 15 prosentilla. Myös rikoslakirikosten (pois lukien liikennerikokset) määrässä on 13 prosentin nousu. Alle 18-vuotiaiden tekemiksi epäiltyjen rikosten määrä on pysynyt samalla tasolla kuin vuoden 2024 vastaavana aikana. Samaan aikaan poliisilaitoksen toiminnan tuloksellisuus on kehittynyt positiiviseen suuntaan.
– Viime vuonna toteutetut organisaatiomuutokset ja toimintaprosessien kehittäminen ovat tuottaneet haluttua tulosta sekä tehostaneet poliisilaitoksen toimintaa ja palvelukykyä. Toimintaympäristö kuitenkin muuttuu nopeasti ja edellyttää toimintojen jatkuvaa kehittämistä, toteaa poliisipäällikkö Jari Liukku.
Poliisipartiot ovat saapuneet kiireellisille hälytystehtäville keskimäärin 4,7 minuutissa, joka on kaikkein lyhin aika viimeisten kymmenen vuoden aikana. Rikoslakirikosten selvitystaso on ollut alkuvuoden aikana 52,6 prosenttia, jota voidaan pitää erinomaisena tuloksena. Poliisilaitoksen rikosten selvitystaso on ollut viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin 45 prosenttia.
Helsingin poliisilaitos on tehnyt valvontaa uuden toimintamallin mukaisesti nyt reilun puolen vuoden ajan ja kaupungilta, asukkailta ja sidosryhmiltä saatu palaute on ollut hyvää. Alkuvuoden aikana yleisten paikkojen valvontaan on kohdennettu oma-aloitteisia tehtäviä noin 7 300 kappaletta, joka on noin 147 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.
Valvontaa toteutetaan suunnitelmallisesti ja tietojohtoisesti kolmen viikon jaksoissa. Häiriökohteista kerätään tietoa ja toimintaa suunnataan analysoidun tiedon perusteella, jotta poliisi on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Häiriökohteisiin kohdennetaan näkyvää valvontaa, joka tarkoittaa partioiden aktiivista jalkautumista alueella. Valvontakohteissa, joissa on pitkittynyt turvallisuusongelma, tehdään tarvittaessa moniviranomaisyhteistyötä sidosryhmien ja alueen toimijoiden kanssa alueellisen ongelman ratkaisemiseksi. Valvonnan erityisenä jatkuvana painopisteenä on lapset ja nuoret.
Helsingin poliisilaitos vastaa täytäntöönpanokelpoisten maastapoistamispäätösten toteuttamisesta toimialueellaan. Tämän lisäksi se koordinoi maastapoistamistoimintoa myös kaikkien muiden poliisiyksiköiden osalta. Helsingin poliisilaitos on kuluvan vuoden aikana toimeenpannut oman toimialueensa osalta yhteensä 307 maastapoistamispäätöstä. Se on 53% enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2024.
Lomakauden lähestyminen näkyy lupapalveluiden asiakasmäärien kasvuna. Lisääntyneestä asiakasmäärästä huolimatta palvelu on pysynyt sujuvana. Keskimääräinen jonotusaika vuoronumeroasiakkailla on noin puoli tuntia.
Nuoret tehovalvonnan kohteena – kesän juhlista syytä jättää ilotulitteet, teräaseet ja päihteet pois
Tällä hetkellä poliisilla on menossa valtakunnallinen nuoriin kohdistuva teemavalvontajakso, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota nuorten päihteiden käyttöön sekä liikennekäyttäytymiseen. Poliisin havaintojen perusteella nuorilla on nykyisin valitettavan usein hallussaan myös teräaseita tai muita toisten vahingoittamiseen soveltuvia esineitä. Teräaseiden hallussapitoon puuttuminen on keskeinen valvontateema huumausaineiden ja alkoholin hallussapidon lisäksi.
Koulujen päättyminen sekä lämpimät kesäviikonloput keräävät jälleen nuoria juhlimaan yhdessä puistoalueille, rannoille sekä päiväkotien ja koulujen pihoille ja valitettavan usein näissä juhlissa tarvitaan myös poliisia paikalle.
– Poliisi on näkyvästi läsnä koulujen päättäjäisviikonloppuna yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Poliisi puuttuu aktiivisesti päihteiden käyttöön ja hallussapitoon. Viime vuodet ovat osoittaneet, että vaikka juhliminen pääosin on sujunut rauhallisesti, illan hämärtyessä juhlapaikat muuttuvat turvattomiksi. Osa juhlijoista on hyvin päihtyneitä ja rikosten ja häiriöiden riski kasvaa huomattavasti, muistuttaa komisario Jani Aunio.
Jos häiriöt ja vaaratilanteet lisääntyvät illan aikana, poliisi tyhjentää puistot juhlijoista. Näin toimittiin myös vappuna, kun poliisi tyhjensi Kaivopuiston yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vuoksi sekä rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.
– Vappuna Kaivopuistossa oli lukuisia vaaratilanteita, kun nuoret käyttivät ilotulitteita ihmismassan keskellä. Tämä sama on ollut havaittavissa viime vuosina myös koulujen päätösjuhlissa, mutta vappuna tilanne oli aiempaa selkeästi pahempi. Poliisi vetoaakin nuoriin sekä nuorten vanhempiin, että repuista jätetään ehdottomasti ilotulitteet sekä teräaseet ja päihteet pois.
Uudenlainen koulupoliisitoiminta on lähentänyt nuoria ja poliiseja
Helsingin poliisilaitoksella on pitkät perinteet yhteistoiminnasta koulujen kanssa. Tämän vuoden alusta yhteistyötä on tehty uudenlaisen valtakunnallisen koulupoliisimallin mukaisesti. Tämän mallin myötä poliisi lisäsi tukeaan kouluille erilaisissa ongelmanratkaisutilanteissa sekä näkyvyyttä ja läsnäoloa kouluissa ja niiden lähistöillä.
– Olemme jalkautuneet Helsingin kouluille tammikuun alusta toukokuun puoliväliin mennessä noin 350 kertaa, ja erilaisia yhteydenottoja kouluista on tullut suunnilleen saman verran. Koulujen yhteydenotot ovat liittyneet väkivaltatilanteisiin, kiusaamistapauksiin, päihteisiin ja yksittäisiin huolta aiheuttaviin oppilaisiin. Toimenpiteet suunnitellaan ja toteutetaan aina yhteistyössä koulun kanssa ja tarvittaessa otetaan mukaan muita sidosryhmiä, toteaa koulupoliisitoiminnasta Helsingin poliisilaitoksella vastaava komisario Jani Aunio.
– Uudenlainen malli otettiin kouluissa vastaan hyvin. Itse olen saanut opettajilta ja oppilailta pelkästään positiivista palautetta. Aluksi poliisin läsnäolo on saattanut vähän hämmentää, mutta sitten kyllä lapset ja nuoret tulevat tosi mielellään meidän kanssa juttelemaan ja he ovat jutelleet jopa hyvin henkilökohtaisista asioista. Opettajat ovat taas pyytäneet käymään uudestaan, kertoo pitkään nuorten kanssa työskennellyt ja Helsingin yhdeksi koulupoliisiksi nimetty vanhempi konstaapeli Mikko Niskanen.
Niskasen mukaan moni nuorista on ottanut jälkikäteen yhteyttä myös sosiaalisen median kautta ja tullut juttelemaan vapaa-ajalla, kun poliisi on ollut tekemässä puistovalvontaa. Uusi toimintamalli on lähentänyt poliisia ja nuoria ja madaltanut kynnystä poliisin lähestymiseen.
Myös Helsingin kaupungin puolelta ollaan oltu tyytyväisiä uuteen koulupoliisimalliin.
– Olemme kevään aikana kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla yhdessä poliisin kanssa aloittaneet toteuttamaan uutta yhteistyörakennetta ja jatkamme sen edelleen kehittämistä, toteaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas.
Poliisin ja koulujen välinen yhteistyö tiivistyy syyslukukauden alkaessa entisestään, kun uusi sidosryhmäyhteistyöhön keskittyvä koordinaattori aloittaa tehtävässään 1. elokuuta. koordinaattori työskentelee Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan turvallisuusyksikössä ja hänen työpisteensä sijaitsee Helsingin poliisilaitoksen tiloissa.
– Luonteva ja säännöllinen yhteistyö poliisin kanssa on kouluille hyvin tärkeätä. Haluamme panostaa yhdessä kaupungin turvallisuuteen omalta osaltamme, Järvenkallas sanoo.
Poliisi erittäin huolissaan alfa-pvp-huumeen käytön kasvusta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi tuoreimmat jätevesitutkimuksen toissaviikolla ja tulokset osoittivat, että vaarallisen muuntohuume alfa-PVP:n eli niin sanotun peukun käyttö on jyrkässä kasvussa. Tämä näkyy selvästi myös Helsingin poliisin arjessa, niin kentällä kuin rikostutkinnassa.
– Erityisesti Kurvin alueella tämän peukkuhuumeen lisääntyminen näkyy katukuvassa. Ostajia tulee paikalle myös Helsingin ulkopuolelta. Yleisesti ottaen käyttäjät ovat aika huonossa kunnossa ja käyttöön liittyy vainoharhaisuutta. Käyttäjiltä on löydetty myös aiempaa enemmän teräaseita hallusta. Erityinen huoli on nuorista, jotka lähtevät ainetta kokeilemaan, sillä se koukuttaa jopa kerrasta ja syöksykierre on raju, komisario Jani Aunio toteaa.
Kurvin alue on Helsingin poliisilla jatkuvan tehovalvonnan kohteena.