sunnuntai, 19 tammikuun, 2025

Poliisi tarkasti maassa olon analysoituja vinkkitietoja – työntekijöiden oloissa parannuksia

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos ja Aluehallintovirasto toteuttivat 4.11. yhteisiä valvontatapahtumia. Tapahtumissa tarkasteltiin yritysten työntekijöiden maassaolon edellytyksiä eli henkilöiden oleskelu- ja työnteko-oikeuksia Suomessa.

Valvonnan yhtenä tavoitteena on edistää sekä työntekijöiden reilua ja tasapuolista työntekomahdollisuutta että ihmisten mahdollisuutta käyttää yritysten palveluita turvallisesti. Tarkastuskohteiden valinnassa hyödynsimme muun muassa analysoituja vinkkitietoja, joita olimme saaneet muilta viranomaisilta ja suoraan kansalaisilta.

– Positiivisena havaintona pistimme merkille, että aiempi valvontatyö oli tuottanut tulosta. Eräässä yrityksessä oli tehty merkittäviä parannuksia ja korjaamistoimenpiteitä. Esimerkiksi työntekijöiden työolot ja lupa-asiat palkkauksineen olivat yrityksessä nyt pääasiallisesti kunnossa, toteaa rikoskomisario Aapo Turpeinen.

Myös laiminlyönteihin jouduttiin kuitenkin puuttumaan. Puutteet otettiin käsittelyyn ja tuloksena oli rikosilmoituksia. Valvonnan aikana tunnistettiin myös niin sanotun ”pimeän työvoiman” käyttöä eli tilanne, jossa työntekijän palkkaa ei ilmoiteta viranomaisille, jolloin ennakonpidätykset ja sosiaalivakuutusmaksut jäävät hoitamatta.

Kun poliisi selvittää säädösten vastaista työvoiman käyttöä, kiinnittää se myös huomiota ihmiskaupan mahdollisuuteen. Tällöin poliisi ohjaa uhrit ensisijaisesti ihmiskaupan auttamisjärjestelmän piiriin ja samalla selvitetään edellytykset käynnistää asiassa esitutkinta. Vaikka tässä valvontatapahtumassa ei ilmennyt viitteitä ihmiskaupasta, on jokaisen kuitenkin hyvä tunnistaa ihmiskaupan ominaispiirteet.

Tunnista ihmiskauppa, ilmoita viranomaisille

Ihmiskauppa on hyväksikäyttöä, jossa tekijä pyrkii hyötymään taloudellisesti alistamalla uhria eri keinoin. Teossa saattaa toteutua esimerkiksi seksuaalinen hyväksikäyttö tai pakkotyö. Usein ihmiskaupan uhri on heikossa asemassa ja mahdollisesti myös tekijästä jollakin tavalla riippuvainen. Olennaisinta onkin olla hereillä, mikäli vaikuttaa siltä, että työntekijällä ei ole tosiasiallisesti vapautta päättää asioistaan työskennellessään palvelun tarjoajana.

Jos huomaat omalla toimialallasi tai muussa yhteydessä epäkohtia, on ne hyvä saattaa viranomaisen tietoon. Länsi-Uudellamaalla voit jättää vihjetiedon sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi Jos tilanne on kiireellinen, soita hätänumeroon 112.

Kuvituskuva. 

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT