Poliisihallitus. Fyysisen väkivallan tunnistaminen on helppoa, kun väkivallasta jää näkyviä jälkiä. Sen sijaan muunlaisen väkivallan tunnistamisessa poliisilla ja muilla viranomaisilla on haasteita.
– Henkinen, seksuaalinen, taloudellinen ja hengellinen väkivalta voi fyysisen väkivallan ohella vielä linkittyä kunniaan liittyvään väkivaltaan, vainoamiseen ja digitaaliseen väkivaltaan sekä erilaiseen kaltoinkohteluun, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo.
Heikkisen mukaan muun kuin fyysisen väkivallan tunnistaminen on haasteellista erityisesti siksi, että teon kohteena oleva ei välttämättä itse pysty auttamaan teon tutkinnassa.
– Hän saattaa olla niin alistetussa asemassa, ettei hän edes tiedosta olevansa lähisuhdeväkivallan kohteena. Tekijä saattaa uhkailemalla pitää teon kohteen vallassaan, jolloin kohde ei uskalla kertoa tilanteestaan, vaikka tiedostaisikin, ettei häntä saa kohdella näin.
Lähisuhdeväkivaltaan puuttuminen edellyttää, että tekijän toimintaan puututaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
– Tekijälle on osoitettava, että hänen toimintansa ei ole hyväksyttävää. Tähän pääseminen edellyttää kuitenkin kaikkien viranomaisten panosta ja tiivistä yhteistyötä, Heikkinen sanoo.
Lue koko uutinen täältä: https://poliisi.fi/-/poliisi-pyrkii-parantamaan-lahisuhdevakivallan-tunnistamista