Ruotsi. Hälyttävästi lisääntynyt kuolemaan johtaneiden ammuskelujen määrä Ruotsin rikollisissa ympäristöissä erottuu Pohjoismaissa ja Euroopassa. ”Katastrofaalinen tilanne”, sanoo rikoskomissaari Gunnar Appelgren SVT Nyheterille antamassaan haastattelussa.
– 60 murhattua rikollispiireissä tänä vuonna on kauhea määrä. Kymmenessä vuodessa se on noussut parista ihmisestä 60:een – eikä vuosi ole vielä ohi, hän sanoo.
Trendi voidaan kuitenkin kääntää, Appelgren uskoo – mutta ei nykypolitiikan keinoilla.
– Tarvitsemme oikeuslaitoksen apua uusien murhien estämiseksi, paljastamisriskin lisäämiseksi sekä vahvempaa osaamista murhien tutkintaan. Mutta se ei auta, jos ei katkaista sellaisten nuorten poikien kiinnostusta rikollispiireihin, jotka ovat valmiita tappamaan muita samanlaisia poikia saavuttaakseen menestystä noissa ympyröissä, hän sanoo.
Appelgrenin mukaan tässä asiassa on poliittista lyhytnäköisyyttä. Jos halutaan saada aikaan todellista muutosta, rikosten ehkäisyn on alettava jo 3-vuotiaista lapsista perheiden ja alueiden tehokkaalla tukemisella.
Ruotsin hallitus on puhunut suunnan muutoksesta ja ”kaikkien aikojen suurimmasta hyökkäyksestä järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan”.
Gunnar Appelgren on kuitenkin kriittinen, että tällaiset investoinnit tuottaisivat toivottuja tuloksia.
– Kovemmat rangaistukset voivat vaikuttaa yksilötasolla, mutta jos tuomioita ei saada annettua, ei ankarilla rangaistuksilla ole mitään vaikutusta.
Vain 20-25 prosenttia murhista johtaa nykyisin tuomioon ja tuskin 10 prosenttia murhayrityksistä. Lisäksi aseiden saatavuus on helppoa ja motivaatio rikoksiin korkealla poliisin lisääntyneestä läsnäolosta ja lisääntyneestä havaitsemisriskistä huolimatta, Appelgren sanoo.
– Jos nuori on menettänyt toivonsa ja tuntee, että ei selviä 25-vuotissyntymäpäivästään, millään ei sitten ole mitään väliä.
Ainoa ratkaisu Appelgrenin mukaan on panosten lisääminen ongelman ehkäisyyn jo hyvin varhaisessa iässä. Se vaatii kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia rikostentorjuntaratkaisuja.
– Haluaisin nähdä vahvan yhteisön toiminnassa muutoksen takana. Tärkeintä on, että koulu toimii ja saa kaiken tarvitsemansa tuen. Tärkeää on myös saada lasten omaiset mukaan tähän yhteistyöhön, hän uskoo.
Sen sijaan että ammuskeluista puhutaan vain numeroina, pitäisi puhua enemmän murhista ja tuhoutuneista perheistä Appelgren sanoo SVT:lle.