Ruotsi. – Poliisi on koko ajan alttiina kirouksille ja uhkauksille. Jokaisena työpäivänään poliisit kohtaavat kunnioituksen puutetta, mikä voi uhata demokratiaamme. Poliisien suojelua on siis vahvistettava, kirjoittavat Lena Nitz ja Anders Thornberg Aftonbladetissa julkaistussa keskusteluartikkelissa.
– Miksi minun pitäisi kuunnella sinua? Kuka luulet olevasi? Panen sinua! Vitun äpärä!
Sanat on otettu SVT: n draamasarjasta ”Ohut sininen viiva”. Poliisit Sara ja Magnus kohtaavat tämmöistä puhetta, kun he pyytävät joukkoa nuoria poikia poistumaan myymälästä, jossa he kieltäytyvät maksamasta ostoksiaan.
Jokaisena työpäivänään poliisit kohtaavat kunnioituksen puutetta yksilöinä, mutta myös kunnioituksen puutetta poliisien ammatillisessa auktoriteetissa, poliisien oikeuksissa ja valtuuksissa varmistaa järjestys ja turvallisuus yhteiskunnassa.
Nämä asenteet poliiseihin ja poliisin työhön ovat vain jäävuoren huippu. Kunnioituksen puutteesta on tullut jotain paljon pahempaa, yhteiskunta, jossa yhä useammat eivät voi suorittaa ammateissaan yhteiskunnallisia tehtäviään joutumatta häirinnän, uhkailun ja jopa väkivallan kohteeksi.
Kyseessä ovat sosiaalityöntekijät, lääkärit, sairaanhoitajat, palomiehet, opettajat, syyttäjät, tuomarit, toimittajat, poliitikot ja monet muut. Ankarampi yhteiskunnallinen ilmapiiri näyttää normalisoituneen jossain määrin, kun taas uudenlainen epävarmuus on levinnyt työelämässä.
Poliisivirkailijoille yhteiskunnan muutos on erityisen selkeä. Poliisiviranomaisen ja poliisiliiton tutkimukset osoittavat, että altistuminen uhkille ja väkivallalle on paitsi lisääntynyt myös muuttunut ja aikaisempaa vakavampi. Uhat kohdistuvat enempään kuin pelkästään univormuun – ne tehdään henkilökohtaisiksi ja uhkailuun sisältyy myös yksityisyys ja perhe.
Ennalta suunniteltu poliisiväkivalta on yleistynyt ja sisältää vakavimmillaan hyökkäyksiä räjähteillä ja ampuma-aseilla. Siksi poliisien suojelua on vahvistettava, artikkelissa vaaditaan
Työntekijöiden suojelu -hankkeen puitteissa ammattiliitot ja työnantajat vaativat nyt useiden perustuslain muutosten tutkimista.
Haavoittuvassa asemassa olevan ammattiryhmän tasapainon palauttamiseksi poliisien henkilötietoja on yksinkertaisesti suojattava nykyistä useammin. Vaihtoehtona on yhteiskunta, jossa ne jotka ovat valmiita auttamaan ja suojelemaan muita, ovat niin uhattuja, etteivät he pysty suorittamaan työtään parhaalla mahdollisella tavalla, artikkelissa todetaan.
Artikkelia on tiivistetty ja lyhennetty tähän juttuun.
Kuva: Aftonbladet.