Ruotsi. Murhasuunnitelmiin osalliseksi epäiltyjen alle 15-vuotiaiden lasten määrä on kolminkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Poliisin operatiivisen osaston Noan poliisipäällikön Carin Götbladin mukaan kehitys on vailla vertailua länsimaissa.
Asiasta kirjoittaa SVT Nyheter 19.8. julkaisemassaan artikkelissa.
– Meillä on tilanne, jossa lapset itse etsivät työtä murhaajina. Nykyaikana missään muualla ei ole mitään vastaavaa, Carin Götblad sanoo SVT:n haastattelussa.
Joukkorikollisuuden lisääntymistä vastaan pitkään työskennellyt poliisipäällikkö Carin Götblad kommentoi Morgonstudionissa uusia lukuja, jotka osoittavat, että yhä useampia lapsia epäillään osallisuudesta murhasuunnitelmiin.
Yhä useammat hyvin toimivasta arjesta tulevat ja poliisille tuntemattomat lapset joutuvat nyt jengiväkivaltaan tavalla, jota viranomainen ei ole aiemmin kokenut.
– Meillä on ollut hyvä tieto yhteiskunnan riskitekijöistä jo pitkään, mutta se ei enää riitä, Carin Götblad sanoo.
Hänen mukaansa poliisilla on runsaasti läsnäoloa verkossa paikoissa, joihin nyt värvätään nuoria harjoittamaan jengiväkivaltaa. Hän kertoo myös, että poliisi on estänyt viimeisen vuoden aikana noin 200 väkivaltarikosta.
– Tällaisia asioita on vaikea estää. Mutta muuten niitä olisi paljon enemmän, hän sanoo.
Artikkelikuvassa poliisipäällikkö Carin Götblad. Kuva: SVT Nyheter.
***
”Työpaikka”
Syyttäjänviraston uudet luvut osoittavat, että 93 alle 15-vuotiasta lasta epäillään osallisuudesta murhasuunnitelmiin, kuten murhaan, murhan avustamiseen tai murhan yritykseen tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä. Vastaavana ajanjaksona viime vuonna luku oli 26.
Lapsitorpedojen voimakas kasvu selittyy poliisin mukaan sillä, että rekrytointi on tullut ammattimaiseksi. Se, mitä aiemmin tapahtui asuinalueilla ja pidemmän ajan kuluessa, tapahtuu nykyään digitaalisesti ja paljon nopeammin.
Rikolliset verkostot voivat tavoittaa periaatteessa kaikki näille foorumeille liittyneet nuoret, kertoo Hanna Paradis, Friggin komentaja Noan operatiivisesta osastosta.
– Se tarkoittaa myös sitä, että nuoret voivat ottaa toimeksiantoja ja olla verkostojen rekrytoimia, kun he istuvat kodin neljän seinän sisällä.
Sosiaalisessa mediassa sekä salatuissa palveluissa, kuten Telegramissa, kiertävät kuolinlistat, joissa on annettu ihmisten nimet ja hintalappu x- miljoonan kruunun korvauksina.
– Saatat ajatella, että se on suuri rahasumma, mutta riski, jolle altistat itsesi on valtava. Siinä on mukana perheesi ja koko elämäsi. Siinä yhteydessä se ei ole niin paljon rahaa, Paradis sanoo.
– Se on kuin eräänlainen työpaikka. On selvää, että sotkuinen sosiaalinen tausta on usein yleinen, mutta näemme myös tavallisia nuoria, joilla on hyvin toimiva arki, koulunkäynti, harrastustoimintaa ja asuvat kotona. Poliisille täysin tuntemattomia ihmisiä, hän sanoo.
Poliisin mukaan mainokset netissä ovat laittomia. Ja Dos Santos kehottaa digitaallisten sovellusten takana olevia yrityksiä ottamaan asiassa enemmän vastuuta.
– He ovat mahdollistaneet lukemattomia murhia. Haluaisin nähdä, että näitä teknologiajättiläisiä painostetaan olemaan sallimatta tätä omilla alustoillaan, kun niin monia ihmishenkiä menetetään, Dos Santos sanoo SVT:lle.