lauantai, 23 marraskuun, 2024

Riskit Ruotsin vankiloissa ovat kasvussa – yksi syy korkea käyttöaste

Ruotsi. Ruotsin vankila- ja probiointipalvelu on jo kauan hälyttänyt ylikuormitetuista laitoksista ja lisääntyneestä uhasta henkilöstölle, uutisoi SVT Nyheter.

Hällbyanstaltenissa Eskilstunan ulkopuolella tapahtunut panttivankidraama on unionin mukaan seurausta näistä ongelmista.

Seko Kriminalvårdin varapuheenjohtaja Josip Jovasevic sanoo, että on epätavallista, että henkilökuntaa otetaan panttivangeiksi, mutta ei ole siitä yllättynyt. Yksi syy tähän on laitosten käyttöaste, joka on monissa osissa maata yli 100 prosenttia.

– Tämä tarkoittaa, että meillä on henkilökunnan määrään nähden yhä enemmän vankeja tiloissa, jotka on tarkoitettu pienemmälle vankimäärälle. Olemme moneen kertaan huomauttaneet, että se lisää uhan ja väkivallan riskiä sekä vankien välillä että henkilöstöä vastaan, sanoo Josip Jovasevic.

SVT: n tietojen mukaan panttivangeiksi otetut  mies ja nainen olivat molemmat laitoksen väliaikaisia toimihenkilöitä, jotka ovat yleistyneet viime vuosina.

Nykyään lähes joka kolmas vanginvartija Ruotsin pidätystiloissa ja vankiloissa on kouluttamaton ja määräaikaisessa työsuhteessa. Erityisesti kesällä laitosten turvallisuus kärsii yleensä vielä enemmän.

– Kyllä, valitettavasti se on niin. Kesällä emme voi pitää koko vakinaista henkilökuntaa töissä. Heidän on välillä levättävä ollakseen työssään vahvoja. Lomittajissa ei ole mitään vikaa, mutta jos tulet sisään kahden viikon harjoittelun jälkeen, et ehkä tiedä kaikkea, sanoo Josip Jovasevic.

Viime vuosina on raportoitu, että uhkaukset ja väkivalta ovat yleistymässä Ruotsin vankiloissa, Erityisesti laitoksissa, joissa turvallisuusluokka on korkein. Hällbyanstalten on turvallisuusluokan 1 laitos, mikä on maan korkein turvallisuusluokka.

Josip Jovasevic näkee myös, että rikolliset, jotka ovat päässeet sisään moniin maan instituutioihin, ovat osaltaan lisänneet vakavien tapahtumien riskiä.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT