Ruotsi. Ensi syksystä lähtien kumiluodeista tulee Ruotsin poliisin uusi ase väkivaltaisissa mellakoissa. Niitä käytetään jo Ranskassa ja se on aiheuttanut monia vammoja sekä mielenosoittajille että katsojille – mikä on saanut kritiikkiä muun muassa Amnestyltä, kirjoittaa SVT Nyheter 8.8. julkaisemassaan artikkelissa.
Arvioituaan Ruotsin 2022 väkivaltaisia pääsiäismellakoita poliisi havaitsi uuden väkivalta-avun tarpeen. Valinta osui kumiammuksiin, joita kuvataan poliisille turvallisemmaksi vaihtoehdoksi samalla vähentäen vakavan loukkaantumisen riskiä toimenpiteiden aikana.
Kumiluoteja voidaan käyttää sekä poliisin kansallisessa toimintakonseptissa että poliisin erikoistaktiikoissa.
Pääsiäismellakat vuonna 2022 Malmössa. Arkistokuva.
– Pääsiäisen ”vallankaappauksen” jälkeen kävi selväksi, että poliisi tarvitsi vähemmän tappavan vaihtoehdon palveluaseelle voidakseen toimia etänä, kertoo poliisin valtakunnallisen toimintaosaston (Noa) laitekehittäjä Ulf Sand SVT:lle.
Ulf Sand lisää, että kaikilla väkivallan keinoilla on hyvät ja huonot puolensa, mutta Ruotsin poliisin käyttämä 40 millimetrin kumiammus toimii hyvin ja turvallisesti 20-40 metrin etäisyydellä.
Ranskassa, jossa kumiammuksia on käytetty vuodesta 2009 lähtien, heräsi suuri keskustelu Keltaisten liivien mielenosoitusliikkeen aikana, kun monet mielenosoittajat loukkaantuivat aseesta. Päätettiin, että asetta käyttävä poliisi tulee varustaa myös kameralla virheiden välttämiseksi.
Amnesty International on raportoinut, että 83 ihmistä loukkaantui vakavasti poliisin kumiluodeista vuoden 2018 mielenosoitusten aikana. Samaan aikaan on epävirallisia lukuja, jotka viittaavat huomattavasti useampaan loukkaantumiseen.
– Kumipallo ei saa läpäistä ihoa, mutta kyllä se voi sen tehdä, jos osuu liian läheltä. Laihoille ihmisille ja vanhuksille voi myös olla erityisen vaarallista joutua kumiluodin kohteeksi, sanoo Amnesty Internationalin poliisi- ja ihmisoikeusasioiden vanhempi ohjelmapäällikkö tohtori Anja Bienert.
Artikkelikuva: SVT Nyheter.