Ruotsi. On suuri epäonnistuminen, että rikollisjoukot ovat onnistuneet valloittamaan niin suuren osan yhteiskunnastamme, mutta nyt suunta käännetään ympäri, sanoo sisäministeri Mikael Damberg (S) Aftonbladetin tänään (22.5) julkaisemassa artikkelissa.
– Jengit ovat kuin syöpä yhteiskunnassa, mutta nyt meillä on silmukka heidän kaulassaan. Jos olisin jengin jäsen, minulla olisi nyt vakavasti häiriintyneet yöunet ja harkitsisin vakavasti lopettamista, sanoo aluepolitiikan apulaispäällikkö Robert Karlsson Aftonbladetille kuvaillessaan miten työ rikollisverkostoja vastaan on menestyneempää pitkiin aikoihin.
Sisäministeri Mikael Damberg on samaa mieltä tilanteen kuvauksesta ja siitä, että ammattirikollisen elämä Ruotsissa on tällä hetkellä kovempaa kuin pitkään aikaan.
– Näemme kuinka väkivaltaa vähennetään haavoittuvilla alueilla näiden ihmisten onnistuneen syytteeseen asettamisen ansiosta. Ja tuo työ ei ole vielä läheskään valmis, hän sanoo.
Yksi tärkeimmistä välineistä rikollisten torjunnassa on ”rahan seuraaminen”.
– Otamme heiltä autot, kellot ja kultaketjut ja pakotamme rikolliset ilmoittamaan kuinka he ovat saaneet ne käsiinsä. Muuten ne takavarikoidaan valtiolle, Damberg sanoo lehdelle.
Rahavirtojen seuraaminen ja jengien hahmottaminen tällä tavoin on jotain, mitä monet muut maat ovat tehneet enemmän kuin Ruotsi, ja monissa tapauksissa se on osoittautunut onnistuneeksi.
– Tiukemman seurannan vuoksi jatkossa on vaikeampaa ansaita rahaa rikollisuudella ja siitä tulee vähemmän houkuttelevaa. Hienojen autojen ja ylellisten kellojen takavarikointi, tyypillisten rikollisen ”menestystodistusten ” menettäminen, voi myös auttaa vähentämään rikoksen teon viehätystä, hän uskoo.
Mikael Damberg kertoo, että hän on tilannetta tarkastellessaan saanut vaikutelmia sellaisista maista, kuten USA ja Saksa. Näitä asioita koskeva tutkimus esitetään myöhemmin tänä vuonna.
– Heillä on tätä koskevaa tiukempaa lainsäädäntöä, josta voimme mielestäni oppia. On luotava nykyiselle käytännölle päinvastainen todistustaakka siitä, että jos henkilöllä ei ole laillista tuloa, mutta paljon käteistä rahaa tai kalliita kelloja ja autoja, hänen on todistettava, kuinka hän on ne maksanut. Jos et pysty siihen, omaisuus menee valtiolle, sanoo Damberg.
Ansio siitä, että yhä useammat jengirikolliset on voitu pidättää ja yhä enemmän maata otetaan heiltä takaisin, johtuu siitä, että Ranskan poliisi onnistui murtamaan salatun viestipalvelun Encrochatin viime vuonna.
Damberg huomauttaa, että kun poliisi on nyt ryhtynyt toimiin jengejä vastaan, on tärkeää, että kaikki muutkin toimijat yhteiskunnassa kokoavat voimansa ja tekevät samoin.
– Meidän on esimerkiksi kiinnitettävä enemmän huomiota kouluun ja ennaltaehkäisyyn. Meidän on saatava lapset ja nuoret puolellemme jo esikoulussa ja koulussa, koska näemme, kuinka tämä mahdollisuus huononee iän myötä. Ei ole mahdotonta tukea ja varmistaa, että 12-vuotias pääsee oikealle tielle, mutta se on vaikeampaa kun olet 17-vuotias ja hankkinut itsellesi jo aseen, hän sanoo.
Damberg viittaa Rikostentorjuntaneuvoston raporttiin, joka julkaistiin vuonna 2019 ja syvällisiin haastatteluihin nuorten rikollisten parissa. Siinä kaikki osalliset kuvaavat elämää, joka on täynnä ahdistusta ja pelkoa. Kuinka pitää nukkua ase tyynyn alla aina valmiina hyökkäykseen.
– Tämä on elämää, jonka suurin osa ihmisistä haluaa keskeyttää, ja luulen, että keskeyttäjien määrä kasvaa. Se ei ole ylellisyyttä, missä nämä ihmiset elävät, vaan traagisia elämiä, jotka usein lyhenevät ennen aikojaan, Damberg sanoo.
Taistelu jengejä vastaan näyttää toivottomalta. Tosiasia on, että jengit voisivat itse asiassa ottaa haltuunsa monet alueet ympäri maata. Vuoteen 2020 mennessä Tukholmassa oli enemmän ammuskelua kuin koskaan ennen.
Eikö se ole epäonnistuminen, koska he ovat pystyneet tuhoamaan yhteiskuntarauhaa niin kauan?
– Ei voi sanoa, että kyseessä on muu kuin epäonnistuminen, kun on annettu näiden alueiden rappeutua. Yhteiskunta on ollut liian heikko, eikä ole ollut läsnä näillä asuinalueilla, joten jengit ovat voineet kasvaa ja huumekauppa vakiinnuttaa asemansa. Siitä näemme nyt erittäin vaaralliset seuraukset, Mikael Damberg sanoo.
– Nyt siirrymme takaisin valtion, ennen kaikkea poliisin läsnäoloon. Tulevina vuosina on 5000 poliisia nykyistä enemmän ja se tuntuu kaikkialla Ruotsissa. Ei saa koskaan unohtaa, että yhteiskunta on aina vahvempi kuin jengit, vakuuttaa Damberg.
Kuva: Sisäministeri Mikael Damberg/Aftonbladet.