Ruotsi. Ruotsissa on raportoitu ennätysmäärä kuolemaan johtaneita ammuskeluja tämän vuoden tammi-maaliskuussa poliisin tilastojen ja Ruotsin yleisradion SVT:n oman koosteen mukaan, uutisoi SVT Nyheter.
Tänä vuonna on raportoitu jo 18 kuolemaan johtanutta ammuskelua, joista useimmat liittyvät jengirikolliseen ympäristöön, osoittaa SVT:n tilasto, joka ulottuu maaliskuun 30. päivään saakka.
– Se on todella vakava ongelma, jota näemme täällä jatkuvasti ja joka tuntuu pahenevan koko ajan, sanoo kriminologi Jerzy Sarnecki, SVT:lle.
Tämä on enemmän kuin vastaavana ajanjaksona viimeisen viiden vuoden aikana, jolloin vuosittain on ammuskeluissa kuollut yli 40 ihmistä, joista 5-12 henkilöä tammi-maaliskuun aikana.
– Siitä lähtien kun ongelmaa alettiin rekisteröidä, on vain yksi kuukausi, maaliskuu 2018, jolloin tapauksia ei ole ollut ollenkaan. Meillä on siis kuolleita joka kuukausi. Joskus on yksi, joskus kaksitoista, mutta aina niitä on, sanoo Tukholman yliopiston kriminologian professori Jerzy Sarnecki.
– Tiedämme, että tapaukset liittyvät toisiinsa ja että tällaiseen tapahtumaan liittyy toinen, sitten kolmas ja niin edelleen. Me kriminologit puhumme yleensä ”väkivallan ympyrästä”.
– Tämä on todella vakava ongelma, jota näemme täällä, ja joka jatkuu koko ajan. Nähtävissä ei ole mitään merkkiä väkivallan lakkaamisesta tai edes vähenemisestä Sarnecki sanoo.
Sarnecki ei näe, että tähänastiset toimenpiteet ampuma-aseväkivallan hillitsemiseksi ovat olleet riittäviä.
– Minun mielipiteeni on, että tilanne johtuu siitä, että olemme panostaneet mahdollisimman monien pidättämiseen, rangaistusten kiristämiseen ja niin edelleen. Emme kuitenkaan ole ryhtyneet riittäviin toimiin rikollisjoukkojen rekrytoinnin lopettamiseksi.
– Tuhoisat rikolliset ympäristöt säilyvät, ja ilmeisesti onnistuvat aina värväämään uusia nuoria miehiä, jotka ovat valmiita tappamaan ja kuolemaan. Tämä on vakava tilanne.
Jotta nuoret eivät hakeutuisi rikollisryhmiin, on panostettava enemmän sosiaalipalveluihin, esikouluun, kouluun, mielenterveyteen, yhteisöllisyyteen ja rikoksilla ansaitsemista vaikeuttaviin esteisiin, Sarnecki arvioi.
– Se on työkalupakki erilaisia toimenpiteitä, jotka ovat sekä kalliita että aikaa vieviä. Ja ennen kaikkea, ne eivät ole niin poliittisesti näyttäviä kuin vaatimukset kovemmista rangaistuksista tai poliisien lisäämisestä, kriminologian professori Jerzy Sarnecki sanoo SVT:lle.
Kuvituskuva.