Poliisi määrää kuljettajan tarvittaessa ajokieltoon siksi, että siten turvataan kuljettajan ja muiden tielläliikkujien henkeä ja terveyttä. Tässä tiedotteessa Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo, miten kuljettajan kannattaa toimia, jos hänet määrätään ajokieltoon.
Miksi kuljettaja menettää ajokortin?
Ajokiellon tarkoituksena on estää kuljettajan osallistuminen liikenteeseen, jos hän on syyllistynyt liikennerikokseen tai -rikkomuksiin, rikkonut ajokorttiin liittyvää velvoitetta tai hänen terveydentilansa on puutteellinen.
Rikosperusteinen ajokielto voidaan määrätä esimerkiksi silloin, jos on syyllistynyt toistuviin liikennerikkomuksiin, rattijuopumukseen tai jos vaarantaa liikenneturvallisuutta vakavaa piittaamattomuutta osoittaen.
Puutteellisen terveydentilan lisäksi poliisi voi määrätä ajokiellon, jos kuljettaja ei ole toimittanut tarvittavaa lääkärinlausuntoa ajoissa.
Miten toimia, kun ”kortti on hyllyllä”?
Ajokiellossa ei luonnollisestikaan saa ajaa autoa. Jos ajat ilman ajo-oikeutta, syyllistyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Tämän seurauksina voi olla sakkoa tai vankeutta sekä lisää ajokieltoa.
Asianosaisella on oikeus tulla kuulluksi. Ajokieltoon määrätyn kannattaa lähettää lausuma ajo-oikeuden tarpeesta asuinpaikan poliisilaitokselle hyvissä ajoin – kuitenkin viimeistään kolmen viikon kuluttua rikosasiassa annetusta ratkaisusta.
Milloin saa jälleen ajaa?
Ajokiellon pituuteen vaikuttaa esimerkiksi ajokieltorikoksen vakavuus ja aiemmat ajokieltorikokset. Lisäksi otetaan huomioon kiellon vaikutukset ihmisen toimeentuloon ja välttämättömään liikkumiseen.
Esimerkiksi törkeiden ajokieltorikosten osalta ajokiellon kesto on harvoin alle puolen vuoden mittainen, vaikka kyseessä olisi ensikertalainen.
Kun ajokielto päättyy, käy asuinpaikkakuntasi poliisilaitoksella, jossa ajokorttisi palautetaan tai saat väliaikaisen ajokortin. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella lupapalveluita tarjoavat Espoon, Lohjan, Kirkkonummen ja Raaseporin poliisiasemat. Vaikka ajokielto olisi päättynyt, ei ajo-oikeus palaudu ilman asiointia poliisiasemalla – riippumatta siitä, onko ajokortti saatu poliisin haltuun vai ei.