torstai, 21 marraskuun, 2024

Tulli havaitsi ongelmia lastenvaatteiden kiristysnyöreissä – vuodevaatteet pääosin turvallisia

Tulli hylkäsi 8 prosenttia valvomistaan tekstiileistä vuonna 2023. Eniten ongelmia oli lasten vaatteiden liian pitkissä kiristysnyöreissä. Tullin tuoteturvallisuusvalvonta kohdennetaan kuluttajatuotteisiin.

Tulli valvoi ja tutki vuonna 2023 yhteensä 210 Suomeen maahantuotua lastenvaatetta sekä petivaatetta. Tekstiilien valvonta kuuluu Tullin valvontasuunnitelmaan, jonka mukaisesti valitaan tuotteet pistokoeluontoisesti ja riskiarvion perusteella maahantuoduista eristä. Tutkituista näytteistä vaatimustenvastaisiksi todettiin lasten vaatteita ja petivaatteita. Tyypillisin hylkäyksen syy lastenvaatteissa oli vaaralliset kiristysnyörit, tiedottaa Tulli.

– Lasten ja nuorten vaatteissa pään ja kaulan alueella olevat nyörit ovat vaarallisia, mutta niitä löytyy valvonnassamme varsin harvoin, yleensä muutamia tuotteita vuodessa. Suomessa maahantuojat ovat yleensä valveutuneita ja tuntevat yleisimmät riskit, kertoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Kiristysnyörit tai pienet osat voivat aiheuttaa vaaraa – vuodevaatteet pääosin turvallisia

Lastenvaatteiden nauhoille ja kiristysnyöreille on EU-standardissa lueteltu turvallisuusvaatimukset. Vaatimusten tarkoituksena on minimoida riskiä, että nauhat tai nyörit tarttuisivat vahingossa johonkin ja aiheuttaisivat muuan muassa kuristumisvaaran.

– Pienten lasten huppujen nauhojen tarttumisesta esimerkiksi leikkikenttävälineisiin voi pahimmillaan seurata lapsen kuristuminen. Isompien lasten vaatteiden vyötärön ja alahelmojen nauhojen tarttuminen esimerkiksi polkupyörään voi aiheuttaa vakavia vammoja. Vuoden aikana olemme tutkineet useita lasten housuja, joissa vyötärön kiristysnyörien päät ovat olleet liian pitkiä tai liian paksuja. Joskus vaatteen nyörit on suunniteltu näyttäviksi yksityiskohdiksi ilman että on kiinnitetty huomiota niiden turvallisuuteen, kertoo tullikemisti Siru Viljakainen.

Suurin osa Tullin tutkimista vuodevaatteista todettiin vaatimustenmukaisiksi. Muutamia tuotteita hylättiin liian suurien formaldehydipitoisuuksien vuoksi.

– Isoja ongelmia ei tutkimistamme petivaatteista löytynyt. Muutamassa tuotteessa todettiin olevan kuitenkin runsaasti formaldehydiä. Formaldehydi on erittäin myrkyllinen aine. Vaatteesta sitä vapautuu hengitysilmaan ja siitä voi saada hengitysoireita jo pienissä pitoisuuksissa. Lisäksi se voi aiheuttaa ärsytystä silmille ja iholle. Formaldehydin pitoisuutta tekstiileissä säädelläänkin sen vuoksi EU:n kemikaaliasetuksella. Kemikaalijäämien vuoksi erityisesti lasten tekstiilit ja pidempään ihokosketukseen tulevat tekstiilit, kuten vaatteet ja lakanat, kannattaa aina pestä ennen käyttöä, Siru Viljakainen sanoo.

Vastuu tuoteturvallisuudesta aina valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä

Tuotteiden turvallisuus on aina toimijan vastuulla. Tulli valvoo sekä EU:sta että sen ulkopuolelta kaupallisesti tuotavien tuotteiden turvallisuutta maahantuonnin yhteydessä. Tulli valitsee tutkittavat näytteet pohjautuen vuosisuunnitelmaan ja riskinarviointiin. Näytteitä otetaan sekä maahan tuotavista eristä että toimijoiden varastoilta. Suomessa jo myynnissä olevia tuotteita valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Suomalaisten kuluttajien tekemät verkkokauppatilaukset eivät kuulu viranomaisten valvonnan piiriin.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT