Oulun poliisilaitoksen väkivaltarikostutkinnassa tutkitaan myös lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia. Tutkinnassa on noussut esille lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, joista yksi on seksuaalinen kajoaminen lapseen.
Poliisilla on esitutkinnassa tapaus, jossa se epäilee täysi-ikäisen miehen syyllistyneen seksuaaliseen kajoamiseen lasta kohtaan. Aikuinen oululainen mies on Snapchatin kautta ottanut kaveriksi 11-vuotiaan Pohjanmaalla asuvan lapsen. Mies ja lapsi olivat käyneet keskusteluja sekä lähettäneet toisilleen kuvia Snapchatissa. Keskustelu oli edennyt siihen, että mies oli lähettänyt lapselle seksuaalisia kuvia. Asia tuli poliisin tietoon lapsen huoltajan tehtyä siitä rikosilmoituksen.
Oulun poliisilaitokselle on vuoden 2024 aikana kirjattu 36 rikosilmoitusta nimikkeellä seksuaalinen kajoaminen lapseen. Osa rikosepäilyistä on tapahtunut sosiaalisen mediassa, osaan tapauksista liittyy jopa kiristyksen piirteitä.
Seksuaalinen kajoaminen lapseen -rikoksen tunnusmerkistö täyttyy esimerkiksi silloin, jos alle 16-vuotiaalle lähetetään seksuaalissävytteisiä viestejä, lasta pyydetään toimimaan seksuaalisesti, esitetään pornografisia kuvia tai videoita, tai esitetään itsetyydytystä tai sukupuoliyhteyttä kuvaavia eleitä.
Avointa keskustelua verkon vaaroista
Sosiaalisen median alustat ovat laajasti lasten ja nuorten käytössä. Niiden kautta on helppo pitää yhteyttä kavereihin, mutta niissä piilee myös vakavia uhkia. Lapsi itse ei välttämättä ymmärrä, että aikuisen lähestymisyritys sosiaalisen median kanavalla voi johtaa rikokseen.
Koulujen loma-aikoina lapsilla on enemmän aikaa olla verkossa. Tästä syystä olisi tärkeää, että vanhemmat ja huoltajat kertovat lapsilleen verkon vaaroista ja siitä, millainen verkkokeskustelu ja kuvien lähettäminen on normaalia.
– Ole kiinnostunut lapsesi tekemisistä verkossa. Pidä yllä avointa ja keskustelevaa ilmapiiriä, ja kerro verkossa piilevistä vaaroista lapselle totuudenmukaisesti. Asioita on turha kaunistella, sillä verkossa uhreja etsivät rikolliset eivät välitä siitä, minkälaista vahinkoa he voivat uhreille aiheuttaa, varoittaa rikoskomisario Ilkka Riikola Oulun poliisilaitoksen väkivaltarikosryhmästä.
Kuvituskuva.
Ilmaiset sivustot ovat vaarallisia, koska rikolliset voivat siellä toimia. Sivustoja seurataan kaiken aikaa tietokonein ja käyttäjien henkilökohtaisia tietoja myydään tietoja tarvitseville rikollisille ja rehellisille kauppiaille. Sivustojen tulisi myös valvoa rikollisuutta ja se olisi helppoa. Niin ei tehdä, koska kukaan ei siitä maksa.
Sivustojen omistajat ovat oikeastaan rikollisia, koska pitävät ilmaisia sivustoja ja keräävät rahaa. Rahat tulevat sivustojen käyttäjien tietojen myynnistä. Mistäpä muualta miljoonat tai jopa miljardit voisivat tulla omistajille?