Itä-Suomen poliisilaitos osallistui valtakunnalliseen huumausaineiden tehostettuun kenttävalvontaan
9.-29.10.2017. Tavanomaisen valvonnan lisäksi valvontaa tehtiin verkossa, jossa pyrittiin puuttumaan niin sanotun darknetin piilopalvelujen myyntikanavilla tapahtuvaan huumausaineiden välittämiseen.
Itä-Suomessa valvontaa tehtiin kaikilla maakunnallisilla toiminta-alueilla. Rikosilmoituksia kirjattiin yhteensä 39, joista 17 koski verkossa tapahtuneita huumausainerikoksia.
Valvonnan tuloksista
Kolme viikkoa kestäneen valvonnan aikana rikoksesta epäiltyjä henkilöitä oli kaikkiaan 66, joista otettiin kiinni 40, pidätettiin 16 ja vangittiin 2 henkilöä.
Valvonnan yhteydessä saatiin takavarikkoon muun muassa vajaat 200 grammaa amfetamiinia, 267 ekstaasitablettia, 2,1 kg marihuanaa ja lisäksi muita huumaamistarkoituksessa käytettäviä lääkevalmisteita. Valvonnan yhteydessä tavoitettiin myös 3 etsintäkuulutettua henkilöä.
Huumausaineita myydään yhä enemmän verkossa, myyjät ja ostajat nuoria
Verkossa tapahtunut valvonta kohdistui pääasiassa Tor-verkossa toimineeseen Sipulikanavaan ja valvonnan aikana otettiin kiinni henkilöitä, jotka myivät huumausaineita piilopalvelun välityksellä. Rikoksesta epäillyt olivat suurelta osin nuoria, jopa alle 18- vuotiaita henkilöitä, joilla ei ole entuudestaan rikostaustaa.
Tehostettu valvontaoperaatio ja muutenkin poliisitoiminnan yhteydessä tehdyt havainnot osoittavat selvästi sen, että huumeita myydään yhä useammin verkossa sekä sen, että myyjät ja ostajat ovat yhä nuorempia. Ilmiö on vakava huolenaihe, joka edellyttää poliisilta Itä-Suomessakin aktiivista otetta jatkossakin.
Eräänä myös huumetorjuntaan liittyvänä keinona on Itä-Suomessa kaikille kolmelle toiminta-alueelle perustettu Ankkuri-toiminto, joka ottaa toimintaperiaatteensa mukaisesti vastuulleen alaikäisiin epäiltyihin liittyvät toimenpiteet. Ankkuritoiminta on moniviranomaistoimintaa poliisin, sosiaali-, terveys- ja nuorisotoimen kesken. Päätoiminta-ajatuksena on estää nuoren ajautuminen syrjäytymisen tielle ja katkaista mahdollisesta alkanut rikoskierre.
Nuorten lisääntynyt huumeiden käyttö velvoittaa entistä enemmän myös lasten vanhemmilta ja esimerkiksi koulujen henkilökunnalta kontrollia ja valistusta. Tuntemattomat ladatut sovellukset mobiililaitteessa voivat olla merkki siitä, että nuori on vähintään tietoinen laittomasta huume- ja muusta kaupustelusta. Esimerkiksi Tor -selaimen ja erilaisten ei tavanomaisten pikaviestisovellusten (Wicker, Signal) käytöstä vanhempien olisikin hyvä sopia yhdessä omien nuortensa kanssa. Vanhemmat voivat perustellusti kysyä nuoriltaan sovellusten käyttötarkoitusta.
Itä-Suomessa poliisi tulee jatkamaan verkkovalvontaa muun toiminnan ohella ja on päättänyt käynnistää kouluille suunnatun valituskampanjan huumetorjuntateemaan liittyen.