Turun seudulla leviää huumaavia lääkkeitä ja kemikaaleja yhä nuorempien keskuudessa. Myrkytysoireiden vuoksi jopa 13-vuotiaita on ollut sairaalahoidossa. Lounais-Suomen poliisi ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) varoittavat lääkkeiden väärinkäytön vakavista seurauksista, tiedottaa poliisi.
Jo jonkin aikaa katukaupassa on esiintynyt bentsodiatsepiinijohdannaista Ksalol-nimistä lääkettä, jota käytetään päihtymistarkoituksessa. Viimeisimpien havaintojen mukaan ainetta leviää Turun seudulla yhä nuorempien keskuudessa.
Nuorimmat poliisin ja terveydenhuollon tietoon tulleet lääkkeiden käyttäjät ovat olleet vain 13-vuotiaita. Turun seudulla on havaittu useita kyseiseen lääkkeeseen liittyviä, sairaalahoitoa vaativia myrkytystapauksia lyhyen ajan sisällä.
”Huolestuttava trendi”
Kyseessä on alpratsolaami-valmiste, jolla on muun muassa rauhoittava vaikutus. Alpratsolaami on Suomessa yleisesti käytetty bentsodiatsepiineihin kuuluva lääkeaine, mutta Ksalol-nimisenä valmisteena sitä ei ole Suomessa myynnissä apteekeissa edes reseptilääkkeenä.
– Katukaupassa olevien lääkkeiden todellisesta tuotesisällöstä ei koskaan voi olla varmuutta myyjällä eikä ostajalla, painottaa ylikomisario Marja Kiiski Lounais-Suomen poliisilaitoksen ennalta estävästä yksiköstä.
Tyks Lasten ja nuorten klinikan johtaja Heikki Lukkarinen pitää trendiä huolestuttavana.
– Kaikilla huumausaineilla ja kemikaaleilla on vakavia suoria – jopa hengenvaarallisia – terveysvaikutuksia. Lisäksi yhteiskäyttö alkoholin kanssa voi johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin, Lukkarinen sanoo.
Huoltaja, tiedäthän miten ja missä nuori juhlii?
– Päihteet eivät kuulu nuorten juhlintaan edes koulujen päätösviikonloppuna. Päihteidenkäyttö voi aiheuttaa terveydelle vakavaa vaaraa, ja lisäksi nuori voi syyllistyä huumausaineen käyttörikokseen tai huumausainerikokseen, Kiiski sanoo.
Koulujen päättyessä lauantaina Lounais-Suomen poliisi ja monet muut sidosryhmät jalkautuvat nuorten pariin. Valvonnan ohella poliisi pyytää myös vanhempia pitämään huolta omista nuoristaan.
– Vanhempien tulisi myös keskustella päihteiden vaaroista lastensa kanssa, Lukkarinen muistuttaa.
Huoltaja, olethan tietoinen missä, miten ja kenen seurassa nuoresi juhlii?